latinica  ћирилица
04/10/2015 |  09:22 | Аутор: СРНА

Божовић: Границе Србије остају отворене за избјеглице

Србија је безбједна држава без обзира на све изазове и њене границе остају отворене за мигранте, изјавио је начелник Управе граничне полиције Србије Миленко Божовић.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

Божовић је рекао да је МУП Србије регистровао 170.000 миграната, који обухвата и подносиоце захтјева за азил и број прекршајно процесуираних лица због илегалног преласка државне границе.

- Око 157.000 лица је изразило намјеру за азил, а против 13.000 су поднесене прекршајне пријаве. То што нисмо имали већих инцидената са њима је, претпостављам, хуман однос државе, јер чим кроче на територију Србије пружи им се потребан вид заштите и контрола - рекао је Божовић за "Блиц".

Он је навео да у Србију у посљедњих мјесец дана у просјеку улази између 2.000 и 4.000 миграната, који дневно прођу преко српске територије и напуштају земљу у правцу Мађарске или Хрватске.

- Евидентно је да се мање задржавају на нашој територији у односу на претходни период - напомиње Божовић.

Највише је држављана Сирије, Авганистана, Пакистана, Сомалије и других држава Африке и Азије, а до сада су особе из 91 државе изразиле намјеру за азил у Србији.

- Српске границе остају отворене, јер Србија поштује међународне стандарде и људска права и оставља границе проходне за све врсте саобраћаја - рекао је Божовић.

Он је истакао да ће Србија поштовати све потписане међународне споразуме и протоколе које има са сусједним државама и да ће омогућити заштиту и помоћ свим угроженим категоријама миграната који се појаве на њеним границама.

Божовић је напоменуо да Србија има законску могућност да затвори границе, али да то неће учинити.