latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

У Њујорку велика изложба о животу и раду Хемингвеја

Захваљујући Музеју „Морган“ и најкомплетнијој изложби о Ернесту Хемингвеју у историји, Њујорчани ће до 31. јануара моћи да се упознају са животом и радом једног од највећих књижевника 20. вијека.
Ернест Хемингвеј (Фото: lifedaily.com) -
Ернест Хемингвеј (Фото: lifedaily.com)

Њујоршки Музеј „Морган“ аутору романа Старац и море и Сунце се поново рађа одаје почаст поставком коју ће посјетиоци моћи да виде до 31. јануара 2016. године, преноси Танјуг.

Под насловом Ернест Хемингвеј: између два рата, ретроспектива садржи нацрте романа, рукописе и досад необјављене фотографије писца од којих неке датирају из времена Првог свјетског рата. 

Већина приказаних докумената је из предсједничке библиотеке Џона Кенедија.

Након Хемингвејевог самоубиства 1961. године, Кенеди, који је волио његове романе, успио је да сакупи дио пишчеве архиве.

Изложба открива да је за роман Збогом оружје, објављен 1929. године, Хемингвеј размишљао о 47 различитих завршетака и оклевао у избору наслова.

Посхетиоци ће моћи да виде и портрет писца из 1918. године док се опоравља од рањавања на аустријском фронту. На њему је 19-годишњи Ернест Хемингвеј који позира са штакама.

Међу предметима из Другог свјетског рата, у ком је Хемингвеј посредно учествовао, налази се и пишчева новинарска пропусница.

Могу се видјети и први књижевни покушаји славног приповједача исписани на папиру или откуцани на писаћој машини, као и писма пријатељу и „брату по перу“ Френсису Скоту Фицџералду, као и својој четвртој супрузи Мери Волш.

Ернест Хемингвеј је рођен 1899. године у Оук Парку (сада предграђе Чикага) у америчкој држави Илиноис, а живот је завршио 1961. у градићу Кечуму у Ајдаху.