latinica  ћирилица
29/09/2015 |  15:54 | Аутор: Б92

Саудијска Арабија, економски проблеми или тајни план?

Саудијска Арабија је у посљедњих шест мејсеци повукла 70 милијарди долара из својих глобалних резерви, што је показатељ економских потешкоћа, сматрају стручњаци.

Цијена нафте већ годину дана износи 60 долара по барелу, међутим, Саудијска Арабија, као највећи свјетски прозвођач нафте, већ дуже вријеме крије колико ово заправо утиче на економију ове државе.

Како преноси Фајненшл тајмс, новчане резерве Саудијске монетарне агенције смањиле су се за 73 милијарде долара од када су се цијене нафте више него преполовиле.

Наиме, 80 одсто државног буџета, чак 45 одсто БДП-а грађана потиче од продаје нафте. Дакле, пад цијена нафте представља велики ударац на саудијску економију, а посебно ако државна потрошња остаје иста. Најнижа цијена ове године је износила 45 долара, у односу на прошлогодишњих 100.

Бизнис Инсајдер сматра како су саудијске власти повукле новац са страних рачуна како би могле да одрже домаћу економију, смање дефицит у домаћем буџету, али и финансирају војну кампању коју тренутно спроводе у Јемену.

С обзиром на количину нафте коју производи (око 10.564 милиона барела дневно) Саудијска Арабија има моћ да сама диктира цијену нафте, међутим, државне власти имају намјеру да избаце ривалске земље из трке у производњи и продаји нафте.

Другим ријечима, што је виша цијена то више држава може да конкурише на глобалном тржишту нафте.

Ипак, постоје и они који сматрају да је повлачење великих количина новца са страних рачуна заправо припрема Саудијске Арабије да још више повећа своје производне капацитете, те тако у потпуности завлада глобалним нафтним тржиштем.