latinica  ћирилица
29/09/2015 |  13:29 | Аутор: РТРС

Приједор- Запошљавање дјеце погинулих бораца (ВИДЕО)

Након рјешавања питања стамбеног збрињавања породица погинулих бораца, наредни задатак је запошљавање дјеце бораца ВРС који су у Одбрамбено-отаџбинском рату положили свој живот у темеље Српске, истичу о Организацији породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор.
Дјеца погинулих бораца без посла - Фото: РТРС
Дјеца погинулих бораца без послаФото: РТРС

За брже рјешавање овог проблема, у овој организацији предлажу и конкретна рјешења.

Милица Куриџа (30) из Приједора је дијете погинулог борца. Школовање је завршила 2011. године, а већ четири године тражи посао. Међутим, још није добила радну књижицу.

- Много би ми значило да добијем посао. Прво што се тиче финансијске ситуације, а данас - сутра нити ћу имати радног стажа, а нити касније временом услова за пензију - каже Куриџа.

Млађан Јањић је по завршетку средње школе сам финансирао преквалификацију занимања, али ни с новом дипломом још нема посла, те ни могућности да заснује породицу.

У градској организацији породица погинулих истичу, да на подручју Српске постоји деклеративни консензус по којем се све институције, политичке партије и представници локалних заједница залажу за запошљавање дјеце погинулих бораца.

Једно од рјешења је да се општинским и градским организацијама у Српској, доставе спискови особа које одлазе у пензију како би на та радна мјеста могла конкурисати дјеца погинулих бораца. Из градске организације породица погинулих нуде још једно рјешење.

Здравка Карлица, предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједора, каже да би требало донијети уредбу да приоритет приликом запошљавања имају дјеца погинулих бораца.

На подручју Републике Српске на евиденцији незапослених налази се више од 1.500 дјеце погинулих бораца, док их је само у Приједору евидентирано око 200.