latinica  ћирилица
29/09/2015 |  12:57 | Аутор: ТАНЈУГ

РТ: Виса престаје да ауторизује платне услуге у Русији

Међународни платни систем Виса је обавијестио руске банке да ће од 1. октобра престати да ауторизује платне трансакције код коришћења Виса кредитних картица у Русији, јављају руски медији.

"Платни систем Виса је саопштио да од 1. октобра више неће обрађивати захтјеве за ауторизацију платних услуга у Русији", пише руски лист Комерсант, позивајући се на неименоване изворе.

"Компанија Виса избјегава одговорност одбијајући да обрађује трансакције за које би морала да плати нову провизију централној банци Русије", изјавио је један неименовани извор, а преноси Раша тудеј.

Све руске банке су у обавези да од 1. октобра пређу на руски Национални систем платних картица, који је установљен 2014. године како би осигурао нормално функционисање електронских плаћања широм Русије, пошто су америчке картичарске куће Виса и Мастеркард блокирале поједине руске банке, које су под ембаргом САД, да користе њихове платне системе.

Мастеркард је процес обраде платних услуга у Русији на вријеме пребацио на руски национални систем, избјегавајући тако казну, али Виса није успела да испуни рок и стога је морала да плати провизију, која јој је касније враћена.

Из Виса-е, међутим, поручују да власници платних картица у Русији немају разлога за бригу, као и да ће Виса наставити да послује у Русији и послије 1. октобра.