latinica  ћирилица
01/09/2015 |  16:45 | Аутор: СРНА

Диздаревић: Хрватска да схвати да је погријешила

Директор Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић сматра да је битно да Хрватска схвати да је погријешила када је изабрала Трговску гору за одлагалиште радиоактивног отпада и да не троши беспотребно новац на истраживачке радње које ће показати да локација не одговара.
Емир Диздаревић, директор Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну одговорност - Фото: dnevni avaz
Емир Диздаревић, директор Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну одговорностФото: dnevni avaz

Он је данас у Новом Граду рекао да је Завод за радијацијску и нуклеарну сигурност Хрватске 27. јула објавио приједлог Националног програма провођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора нуклеарног горива, у којем је планирана локација одлагалишта касарна Черкезовац.

Диздаревић је навео да су представници Регулаторне агенције и Савјета министара БиХ проучили приједлог и имали неколико сугестија.

"Узели су у обзир насељеност у радијусу од 20 километара како би биле задовољене конвенције, али ако се узме у обзир насељеност у радијусу пет километара онда имамо 130 становника по километру квадратном или дупло више", рекао је он.

Он је додао да треба истаћи да је ријеч о истрошеном нуклеарном гориву из нуклеарне електране Кршко чију половину Хрватска након затварања електране 2043. године треба да преузме и планира да је смјести на ову локацију.

Диздаревић је рекао да ће закључци са данас одржаног састанка бити прослијеђени у општине у сливу ријеке Уне, а након што их подрже те општине и Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ како би се дипломатским каналима затражило изјашњавање Хрватске.

Он је додао да, према ЕУРАТОМ конвенцији, градња објекта ове врсте не може почети уколико не постоји сагласност локалне заједнице, а у Двору не постоји.

"Ако, упркос свему томе, крену са активностима данас смо се договорили да, осим тима из БиХ, формирамо и експертски тим који има искуства са геологијом, катастром подземних вода и сеизмологијом и у којем ће бити представник земље која већ има одлагалиште радиоактивног отпада", рекао је Диздаревић.

На данашњем састанку је закључено да ће бити тражено да тим приступи локацији планираној за изградњу одлагалишта радиоактивног отпада.

"Нама је битно да у овом моменту посјетимо локацију, да можемо измјерити природни фон у ваздуху што већ радимо у Новом Граду", рекао је Диздаревић.

Према његовим ријечима, до краја године на подручју новоградске општине биће узети узорци земље, траве, текуће и питке воде и евентуално намирница.

Директор Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић данас је у Новом Граду о овој теми разговарао са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић, начелником општине Нови Град Сњежаном Рајилић и представницима општине Козарска Дубица.