latinica  ћирилица
01/09/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Малешевић: У школу не иду дјеца под утицајем политике

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да у школу у Коњевић Пољу иде одређени број ђака бошњачке националности који је прихватио да изучава националну групу предмета од шестог до деветог разреда, док неки, вјероватно под утицајем политике, траже нешто додатно о чему није постигнут договор.
Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС - Фото: РТРС
Дане Малешевић, министар просвјете и културе РСФото: РТРС

"У Врбањцима смо били близу рјешења, тако да очекујем да наставимо разговоре са родитељима и да се та дјеца у септембру врате. У Которском није било најаве да дјеца јутрос неће кренути у школу, те је, вјероватно, проблем што није ријешен превоз", навео је Малешевић.

Он је додао да је проблем што превозници желе да уклопе превоз дјеце у редовне линије, што је немогуће, те истакао да ће директори школа и превозници морати да нађу рјешење да дјеца не би послије наставе морала чекати по три, четири часа за превоз до куће.

Малешевић је напоменуо да никада није рекао да дјеца могу изучавати "бошњачки језик", већ "језик бошњачког народа", како пише у Уставу, те додао да ће бити кориштени уџбеници као и до сада.

Он је истакао да у закону Републике Српске нигдје не пише да се могу примјењивати кантонални наставни планови и програми и да је његова идеја да се донесе програм и наставни план да то буде у складу са законом.

"У наредном периоду видјећемо на који начин ће се реализовати национална група предмета", додао је Малешевић.

Он је рекао да су родитељи из Которског најавили да ће бојкотовати његов приједлог да дјеца слушају "језик бошњачког народа" и да им тако буде уписано у школским књижицама, али да ће наставити да похађају наставу према плану и програму Републике Српске.

За основце и средњошколце у Републици Српској почела је нова школска година. Школско звоно огласиће се у 187 основних и 92 средње школе.

Око 160 ученика бошњачке националности неће кренути на наставу у школама у Врбањцима, Коњевић Пољу и Которском. Родитељи бошњачке дјеце кажу да нису ријешени њихови захтјеви у вези са увођењем националне групе предмета од другог до деветог разреда, запошљавањем бошњачких наставника, као ни у вези са, како кажу, увођењем босанског језика као званичног језика који уче њихова дјеца.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић данас је посјетила Основну школу "Десанка Максимовић" у Трну у Лакташима.