latinica  ћирилица
30/08/2015 |  15:13 | Аутор: РТРС

Ухапшена пета особа у Мађарској због смрти избјеглица у камиону

Мађарска полиција ухапсила је данас пету особу која се повезује са проналаском више од 70 мртвих избјеглица у напуштеном камиону-цистерни прије четири дана на аутопуту у Аустрији.
Осумњичени за смрт миграната пред судом у Мађарској - Фото: BBC
Осумњичени за смрт миграната пред судом у МађарскојФото: BBC

Полиција је навела да је у питању још један, четврти, бугарски држављанин, који се испитује због сумње да је починио кривично дјело кријумчарења људи.

Новоосумњичени је ухапшен касно синоћ, наводи агенција АФП.

Четворица осумњичених трговаца људима изјаснили су се, пред судом у Мађарској, да се не осјећају кривим за смрт избјеглица чија тијела су пронађена у четвртак у Аустрији.

Кријумчари ће остати у притвору у Мађарској, мада полиција вјерује да су ухваћени трговци људима који су се јуче појавили пред судом у Кечкемету, нижег ранга једне од бројних бескрупулозни банди које транспортују имигранте у замјену за, понекад, веома велике суме новца, пренијела је агенција АФП.

Ухапшена четворка, од који су тројица Бугара, један стар 29, други 30 и трећи 50 година као и четврти Авганистанац од 28 година остаће у притвору до 29. септембра, пошто су из мађарског тужилаштва, новинарима рекли да се осумњичени суочавају са оптужбама за кријумчарење људи, мучење и остваривање финансијске користи.

Мађарска полиција је прво привела седам осумњицених, од којих је четворицу ухапсила - тројицу Бугара и једног Авганистанца.

Камион хладњаца са тијелима 59 мушкараца, осам жена и четворо дјеце, пронађен је на ауто-путу код аустријског мјеста Парндорф, пошто је хладњача од 7,5 тона у сриједу кренула из Будимпеште, прешла мађарско-аустријској граници и у четвртак камион је остављен у зауставној траци на ауто-путу.

У камиону, који су кријумчари користили за пребацивање илегалаца, полиција је контролисала пошто је дуго стајао у зауставној траци када су пронађења тијела мртвих избјеглица.

ИЗБЈЕГЛИЦЕ СЕ УГУШИЛЕ У ХЛАДЊАЧИ

Форензички стручњаци обавили су аутопсију над 16 од 71 тијела избјеглица пронађених у камиону хладњачи остављеном на аутопуту у Аустрији и претпоставља се да су се угушили, саопштила је данас аустријска полиција. Међу мртвима пронађеним у камиону 27. августа била је беба и још троје дјеце.

Према претпоставкама, избјеглице су биле из Сирије или Авганистана.

Два патолога радила су непрестано на обради тијела, која су смјештена у одијељењу за форензику у Бечу.

"Још чекамо завршни извјештај форензичког тима, али све указује на то да су се избјеглице угушиле", рекао је портпарол полиције у аустријској покрајини Бургенланд Гералд Пангл.

Он је истакао да су избјеглице биле толико згуснуте у камиону да је скоро пет особа било на метру квадратном метру.

Полиција је раније саопштила да је возило било предвиђено за превоз месних производа и да није било пукотина за ваздух.

Међутим, техничари још утврђују да ли је расхладни уређај био исправан и да ли је радио у вријеме превоза.

Извор: Танјуг, Срна