latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:07 | Аутор: СРНА

Књижевници на пријему код Гаврановића

Књижевници - учесници јубиларног 50. Кочићевог збора данас су били на пријему код градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића.
Кочићев збор: Књижевници код градоначеника Бањалуке С. Гаврановића - Фото: СРНА
Кочићев збор: Књижевници код градоначеника Бањалуке С. ГаврановићаФото: СРНА

Гаврановић је истакао да су се данас у Бањалуци, уочи Кочићевог зборовања, осим домаћих писаца окупила и значајна имена из Француске, Њемачке, Грчке, Русије, Србије, Црне Горе, Македоније и Словеније.

Он је честитао Александри Мракић која је добила награду "Змијањче", као и осталим којима ће сутра бити уручене награде.

- То је веома значајна награда, која младе људе подстиче да се баве књижевношћу и да на прави начин схвате значај и величину дјела Петра Кочића - рекао је Гаврановић новинарима послије пријема на којем је била и његов замјеник Јасна Бркић.

Предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић изјавио је да је Кочић превазишао самог себе, да је његово дјело постало синоним за истину, правду, слободу и отаџбину.

- Његова дјела се преводе на многе стране језике и дио су литературе у свијету. И ми у Републици Српској, без обзира у којој улози били, морамо дати допринос у обиљежавању лика и дјела Петра Кочића, јер је он то заслужио - нагласио је Поповић.

Он је најавио, да ће одмах по завршетку 50. Кочићовог збора, почети припреме за наредни збор, који ће бити у знаку стотину година од смрти великог писца.

Књижевница из Македоније Гордана Јовић Стојковска, каже да је величанствено оно што ради Република Српска и град Бањалука на очувању лика и дјела Петра Кочића.

- Ријеч је о књижевнику који ће и за 100 година бити исто тако актуелан као и данас. Организација Кочићевог збора је из године у годину све боља и драго ми је да Српска путем културе отвара многа врата у свијету - закључила је Стојковска.

Централна манифестација 50. Кочићевог збора, биће одржана сутра у Стричићима.