latinica  ћирилица
28/08/2015 |  12:52 | Аутор: СРНА

САД: Због тровања тужени највећи произвођачи аутомобила

Амерички потрошачи подигли су, како је називају, "смртоносну тужбу" против десет највећих произвођача аутомобила због потенцијалног тровања угљен моноксидом!

У тужби пред савезним судом у Лос Анђелесу наводи се да су потрошачи изложени ризику од потенцијално смртоносног тровања усљед система за паљење аутомобила без кључа.

Тужиоци тврде да је тај систем, који је у САД уграђен у пет милиона возила, кривац за смрт 13 особа, страдалих од посљедица тровања угљичним моноксидом.

У тужби су описани случајеви у којима су возачи случајно оставили своја возила упаљена у гаражи, што је узроковало испуштање угљен моноксида који је улазио у куће.

Они тврде да се смрт 13 лица лако могла спријечити, само да су произвођачи у систем паљења без кључа уградили функцију аутоматског искључивања мотора аутомобила када возач није у близини.

Тужба је уперена против свих водећих произвођача у аутоиндустрији и укључује "БМВ", "Мерцедес Бенц", "Фиат Крајзлер", "Форд Мотор", "Џенерал Моторс", "Хонду", Хјундаи", "Нисан", "Тојоту", "Фолцваген" и њихове подбренднове - наводе амерички медији.