latinica  ћирилица
27/08/2015 |  20:28 | Аутор: РТРС

Бањалука- Изложба из Титове приватне колекције (ФОТО)

Изложба "Уметност и власт - пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита" отворена је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.
Бањалука - Изложба из Титове приватне колекције - Фото: СРНА
Бањалука - Изложба из Титове приватне колекцијеФото: СРНА

Поставку чини приватна колекција Брозових слика, макете кућа у којима је живио и боравио некадашњи предсједник Југославије. Изложба је настала у сарадњи са Музејом историје Југославије из Београда и Галеријом Матице српске из Новог Сада.

Изложбу "Уметност и власт" ауторке Ане Панић, кустоскиње Музеја историје Југославије, чине одабрани пејзажи из збирке Јосипа Броза – 47 слика и 11 графика. Временски оквир у којем су настали је осам деценија 20. вијека - од Пролећа Ивана Грохара из 1903. па све до посљедњих поклоњених дјела Пеђе Милосављевића и Василија Јордана. Осим ликовних приказа Титовог родног краја које су овјековјечили познати југословенски умјетници попут Стојана Аралице, Јосипа Генералића и Вилима Свечњака, на бањалучкој изложби представљене су и макете кућа у којима је живио или боравио Броз.

Отварајући изложбу, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изјавио је да је идеологија пролазна, а умјетност вјечна.

Изложба из Титове приватне колекције (ФОТО:СРНА)

- Ријеч је о најрепрезентативнијим дјелима која су градови и републике поклањале Титу од својих најбољих умјетника - рекао је Николић.

Директорица Музеја Сарита Вујковић рекла је да изложена дјела на неки начин обједињују цјелокупну идеју југословенске умјетности и да су дошла у збирку Јосипа Броза након Другог свјетског рата.

Ауторка изложбе Ана Панић истакла је да изложени радови илуструју токове југословенске умјетности.

- Сви ови пејзажи су поклони Јосипу Брозу Титу. Данас их баштини Музеј историје Југославије, а идеја је да се прикажу на један новин начин - каже Панићева.

Она је додала да ово нису само "невини прикази природе и градова", већ имају јасну политичко-пропагандну улогу и одраз су идеологије власти.

Дио изложбе су и видео-радови "Плодови наше земље" и "Уоквиривање простора", словеначке умјетнице Јасмине Цибиц, настали 2012. и 2013. године у оквиру пројекта "За нашу економију и културу" на 55. Венецијанском бијеналу.

Изложба "Уметност и власт - пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита" биће отворена до 16. октобра.