latinica  ћирилица
27/08/2015 |  18:48 | Аутор: РТРС

Реформска агенда пред Представничким домом (ВИДЕО)

Усаглашена реформска агенда, којом се утврђују главни планови Савјета министара БиХ и Влада РС и Ф БиХ за реформе на европском путу БиХ, данас је била у фокусу посланика Представниког дома Парламентарне скупштине БиХ. Најчешће питање било је – шта је са акционим планом, који би требало да прати агенду?
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента ФБиХФото: klix.ba

Да се агенда данас није ни требала наћи на дневном реду одмах је упозорено из клуба СНСД-а. Јер без акционог плана агенда је, кажу, само празан документ.

Никола Шпирић, посланик СНСД у Представничком дому ПС БиХ, каже да се прибојава да прича о агенди не буде поновљена прича "Сејдић-Финци" са много дужим роком трајања. Каже да се може десити да најмлађи посланици који данас сједе у ПС да оду с политичке сцене, а да ће још трајати приче о агенди.

Приједлози да агенда буде скинута са дневног реда, ипак, нису добили зелено свјетло. А када се нашла пред посланицима - питање акционог плана је доминирало.

Сенад Шепић, посланик СДА, каже да је питање како ће оно што су рекли да је политичко опредијељење БиХ на европском путу, поровести у пракси.

Приједлози да у року од мјесец дана буде сачињен акциони план, за поједине посланике били су нереални с аспекта надлежности између бх, ентитетског и кантоналног нивоа.

Момчило Новаковић, посланик НДП, сматра да није реално очекивати да се за 30 дана направи акциони план због сложености  читавог процеса усаглашавања.

Остало је и недоречено да ли је Влада ФБиХ уопште кренула с израдом акционог плана, а поставило се и питање могућности реализовања агенде.

Мирсад Ђонлагић, посланик СББ, сматра да је тај документ можда преамбициозан, те наводи да не види потенцијал да оно што је зацртано, може бити и спроведено, ако се зна да је у протеклих годину био неефикасан политички систем.

Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ), сматра да постоји капацитет, али "да је само питање да ли неко хоће, да ли то жели или не, а то ћемо видјети".

Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДС) каже да је то "отприлике оно свјетло на крају тунела, значи неки заједнички договор који су сви прихватили и видјећемо докле ће догурати".

На сједници је још једном указано да највећи дио обавеза из реформске агенде треба да спроведу ентитети, затим кантони, док је само дио обавеза на Савјету министара БиХ.