latinica  ћирилица
27/08/2015 |  14:11 | Аутор: СРНА

"Кочићеви дани" у Београду

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је данас у Београду да су све поруке великог српског књижевника Петра Кочића, нажалост, и даље актуелне са друге стране Дрине и да српски народ у Републици Српској, односно БиХ, и даље има стране арбитре и судије и још није дошао до потпуне слободе.
Слободан Гаврановића и Синиша Мали - Фото: ТАНЈУГ
Слободан Гаврановића и Синиша МалиФото: ТАНЈУГ

Гаврановић је, након сусрета са градоначелником Београда Синишом Малим поводом одржавања "Кочићевих дана" у Београду, рекао да је велики Кочић, који се родио у околини Бањалуке, а живио и стварао у Београду, вјечна историјска спона између два града и једног народа.

Гаврановић је нагласио да Кочић није био само књижевник, већ и народни трибун и борац за правду и слободу отаџбине чије су све поруке и данас актуелне.

"Оно што данас чујемо и видимо, оно на шта је Петар указивао. И данас имамо страних судија и данас имамо страних арбитара у Републици Српској и БиХ, и српски народ са оне стране Дрине још није дошао до потпуне слободе и права да апсолутно одлучује о питањима опстанка и виталним питањима", рекао је Гаврановић.

Он је указао да Београд и Бањалука имају доста простора и потребу да сарађују, јер су то два пријатељска, братска града.

"То је један народ, један тим", нагласио је Гаврановић.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да Бањалуку и Београд не повезује само манифестација "Кочићеви дани", која ове године обиљежава јубилеј - пет деценија, већ низ других културних, привредних и осталих спона.

Он је нагласио да Београд има шта да научи од Бањалуке и да га је Гаврановић упознао о начину на који функционише привредна зона Бањалука, јер Београд планира формирање исте зоне.

"Бањалуке је град паркова, а ми своје паркове уређујемо. Бањалука је град туриста, а и Београд тежи да привуче све више туриста", рекао је Мали.

Мали је најавио да ће Београд наредне године достојно обиљежити 100 година од смрти Петра Кочића, а да ће он као градоначелник дочекати учеснике регате Бањалука - Београд, која је најављена за другу половину септембра.