latinica  ћирилица
27/08/2015 |  12:28 | Аутор: РТРС

Суљићи: Млијеко из Зворника у Њемачкој (ВИДЕО)

Прије годину дана у зворничком селу Султановићи, четворочлано домаћинство Суљић почело је производњу млијека. Данас, све што произведу и продају, а то млијеко у исхрани користе становници Њемачке.
Домаћинство породице Суљић - Фото: Screenshot
Домаћинство породице СуљићФото: Screenshot

Прошлог августа Суљићи су уложили све што су имали, купили су осам грла расе холштајн, направили шталу и почели производњу млијека.

Предан цјелодневни рад и велика одрицања награђени су добрим мужама. На мјесечном нивоу са 2500 литара. У кући гдје се свака кап цијени, презадовољни, јер им је квалитет битнији од количине. Омеру помаже и супруга Рахима.

"Улажемо, ради се, јест и напорно али ето сад имамо раднике мало раде они, ја сад мало мање", каже Рахима Суљић.

Квалитетна исхрана, поштовање законских прописа и европских стандарда и брига о здравственом стању грла - кључни су за екстра квалитет млијека. Све што произведу и продају. Откупном цијеном од 54 пфенига такође су задовољни.

Омер каже да њихов производ откупљује нормално њемачки "Цот" и да су презадовољни и са цијеном и услугом.

Задовољни су својим почецима у сточарству, и оствареним приходима. Уз властита средства граде нову већу шталу, запослили су два радника и планирају повећање броја грла од јесени.

Иако број произвођача млијека у зворничкој општини биљежи лагани пад, домаћинства попут овог најбољи су примјер како се остварује приход и обезбјеђује егзистенција.