latinica  ћирилица
27/08/2015 |  11:31 | Аутор: СРНА

Представнички дом о Реформској агенди

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић истакла је да највећи дио обавеза из Реформске агенде треба да изврше ентитети, а потом кантони, док је само дио обавеза на Савјету министара и то у дијелу који се односи на царине и оно што је искључива надлежност БиХ.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

"Питање је до када је могуће донијети акциони план", констатовала је Мајкићева и предложила да се затражи од влада ентитета, кантона и Савјета министара БиХ да обавијесте ПС БиХ до када ће бити урађени акциони планови.

Посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић оцијенио је да Реформска агенда има амбициозан назив, али ни приближно амбициозан садржај.

"Да сам предлагач, овај документ бих назвао приједлог за израду Реформске агенде", рекао је Бећировић.

Критике на име агенде изрекао је и Предраг Кожул из ХДЗ-а БиХ, који сматра да у овом документу недостаје питање уравнотеженог развоја на простору цијеле БиХ, али и праведне расподјеле јавних прихода, чега нема у Федерацији БиХ.

Шефик Џаферовић из СДА сматра да Савјет министара треба похвалити за усвајање Реформске агенде и подржати да што прије почне реализацију агенде и задатака за добијање кандидатског статуса.

Џаферовићу је реплицирала Мајкићева која је истакла да су владе ентитета поднијеле велики дио терета да би агенда била усаглашена и да је на њима 70 одсто обавеза из агенде.

Посланик СНСД Душанка Мајкић рекла је да хитно треба мијењати Закон о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције у БиХ како би то тијело добило све потребне механизме да обавља посао. Током расправе о раду Комисије за избор и праћење рада Агенције, она је истакла да је било неколико покушаја измјена закона, али да се овај законски акт налази под директном присмотром представника Европске комисије који нису били спремни да то питање буде отворено, иако су за то постојали сви разлози.

Према њеном мишљењу, надлежности Комисије и Агенције су недоречене. "Тек сада Агенција преузима функције које су јој дате и уочен је значајан напредак у њеном раду", рекла је она. Мајкићева, која је у извјештајном периоду била предсједавајућа Комисије, каже да је то тијело стално радило на ивици кворума - због болести једног члана и зато што су двојици истекли мандати.

Током расправе о Извјештају о раду Агенције за прошлу годину, посланик СНСД-а Лазар Продановић рекао је да је Агенција до сада урадила оно што јој закон дозвољава, али да би требало да ради више и да би за то требало да буде обезбијеђена и кадровски и материјално. Истичући да је у БиХ драматично стање кад је ријеч о корупцији, Продановић је рекао да је потребно отклонити све узроке корупције, посебно измијенити поједине законе. Он сматра да је потребно обезбиједити већи степен заштите лицима која пријављују корупцију.

Момчило Новаковић из НДП-а рекао је да су индикативни резултати рада Агенције, наводећи да је сваке године уочљив раст корупције на свим нивоима.

Дамир Арнаут из СББ-а указао је на податак из извјештаја да је Агенција примила у току године само 75 пријава о корупцији. 

Посланик СББ-а Фехим Шкаљић поставио је питање улоге парламента у провођењу агенде и истакао да нема европског пута без снажне улоге парламента.

Шкаљић је затражио да Савјет министара Парламентарној скупштини редовно доставља извјештај о провођењу агенде, а не информацију, јер извјештај омогућава да се зна шта је урађено и ко за шта треба да одговара.

Ханка Вајзовић из ДФ-а није оптимиста да ће реализација агенде тећи глатко. "Доста је тога изостало у агенди и доста тога је требало раније урадити", рекла је Вајзовићева и оцијенила да је потребно направити велике резове да би се кренуло напријед на европском путу.

Посланик СДП-а БиХ Мирсад Мешић предложио је да се Савјет министара БиХ задужи да у року од 30 дана сачини акциони план о европском путу БиХ и да сваких 30 дана обавјештава Представнички дом о степену остваривања Реформске агенде.

Констатујући да је Реформска агенда оквир за политичко дјеловање БиХ на европском путу, посланик СДА Сенад Шепић затражио је да Представнички дом обавеже Савјет министара да до наредне сједнице овог дома, а најдаље за мјесец дана, утврди и достави јасан акциони план са прецизно одређеним роковима и одговорним институцијама за провођење обавеза из агенде.

Он је покренуо и иницијативу да Колегијум Представничког дома свака два мјесеца на дневни ред сједница овог дома уврсти извјештај о провођењу агенде.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић против је тога да се Савјет министара обавезује да донесе акциони план за провођење Реформске агенде.

"Обавезати Савјет министара да донесе акциони план није реално јер је агенда усаглашавана између различитих нивоа власти. Није могуће да Савјет министара без ових нивоа доноси акциони план, посебно не у року од 30 дана", истакао је Новаковић.

"Сматрам да је Савјету министара потребно више времена да са владама ентитета и кантона дође до акционог плана. Да је могао, то би имали до сада. Очигледно да је то озбиљнији проблем и не треба их доводити у позицију да за мјесец дана констатујемо да нису урадили задатак", додао је Новаковић.

Констатујући да БиХ знатно касни за другим земљама региона на путу придруживања ЕУ, Мирсад Ђонлагић из СББ-а изразио је сумњу да БиХ из тешке ситуације могу извести они који су је и довели у такву ситуацију, док је Никола Ловриновић из ХДЗ-а изразио наду да ће у парламенту БиХ бити постигнут висок степен сагласности у вези са провођењем задатака из агенде.

ШПИРИЋ: БЕЗ АКЦИОНОГ ПЛАНА, АГЕНДА ЗА ЕУ ЈЕ ПРАЗАН ПАПИР

Посланик СНСД-а Никола Шпирић успротивио се приједлогу да у дневни ред сједнице овог дома буде уврштена тачка о усаглашеној реформској агенди и акционом плану у вези са европским путем БиХ, истичући да агенда без акционог плана представља празан папир.

"Било би сасвим логично да делегација БиХ у Бечу данас наступа у складу са ставовима овог парламента, који данас дјелује пост фестум, јер нема акционог плана. Мислим да ће овај документ бити нови појавни облик проблема попут случаја Сејдић-Финци, са којим ће се БиХ вртити у круг наредних 15 година", рекао је Шпирић у расправи током утврђивања дневног реда.

Он тражи да Савјет министара БиХ мјесечно извјештава о реализацији акционог плана.

"Ово је комбинована реторика и писање представника међународне заједнице у БиХ и Савјета министара БиХ, и ја сам против тога. Све док буде тако неће бити добро", рекао је Шпирић.

Он је упозорио да Савјет министара не шаље довољно законских приједлога у парламент, тако да би у питање могло доћи и редовно одржавање сједница оба дома.

"Усвојили смо до сада само три закона, а причамо о некаквом европском путу БиХ", указао је Шпирић.

Према његовој процјени, многи посланици ће отићи у пензију, а ова агенда неће бити проведена у БиХ. Он је напоменуо да нема агенде без акционог плана, јер је то онда празан папир и да због тога ову тачку треба скинути са дневног реда.

Шпирићеву иницијативу подржала је и његова колегиница Душанка Мајкић.

Посланик Момчило Новаковић /НДП/ истакао је да он као посланик није ни добио агенду. Он сматра да предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић неизоставно треба да буде на сједници овог дома када се разматра агенда БиХ за ЕУ.

"С обзиром на то да из оправданих разлога он није овдје, сматрам да ову тачку треба скинути са дневног реда", рекао је Новаковић.

Он је додао да му није јасно ни шта значи разматрање усаглашене реформе, ни шта је њен циљ.

"Разматрамо па примамо к знању, усвајамо, ништа не радимо, упознајемо се о њој, а не можемо ништа промијенити. Сам појам разматрање усаглашене реформе даје другачију слику о могућој расправи о овом документу па би било добро да не водимо расправу о овој тачки, већ да је оставимо за сљедећу сједницу", предложио је Новаковић.

Ови приједлози нису добили зелено свјетло већине посланика Представничког дома, тако да је ова тачка уврштена у дневни ред данашње сједнице.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ тренутно није на маршрути масовног кретања миграната преко Балкана ка ЕУ, али да ово министарство озбиљно прати ситуацију и спрема се за могуће преливање мигрантског таласа из других земаља у БиХ.

Констатујући да постоји реална опасност да Мађарска затвори своје границе за илегалне мигранте и да један крак миграција крене према БиХ, Мектић је у Представничком дому рекао да ће интерресорна радна група формирана у оквиру Министарства безбједности до краја седмице донијети акциони план са процјенама те безбједносним и хуманитарним мјерама за могуће повећање броја миграната.

Мектић је рекао да су институције БиХ у сталном контакту са надлежним органима Србије и међународним центром у Македонији, у којем БиХ има сталног представника.