latinica  ћирилица
27/08/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Ванг: Заборавити "фантазију" о високом економском расту у Кини

Најбогатији човјек у Кини Ванг Ђијанлин изјавио је да власти треба да забораве сваку "фантазију" о одржавању високог економског раста.
Берза (Фото: CNBC) -
Берза (Фото: CNBC)

Милијардер Ванг ово је изјавио након што је његова компанија "Далијан Ванда" купила фирму ВТЦ за 650 милиона долара.

Он је рекао да је кључно то да ли ће економски раст бити "одржив и сигуран".

"Кинеској економији потребна је трансформација из ослањања на инвестиције и извоз у потрошњу. То је болан процес. Уколико се трансформација не деси сада, биће још болнија у будућности", рекао је Ванг.

Он је нагласио да Кина "треба да одустане од фантазије о одржавању високе стопе привредног раста од седам или осам одсто и прихвати шест, седам или, чак, пет одсто".

Бојазан од успорења раста кинеске привреде и негативних посљедица по глобалну економију потресла је свјетска финансијска тржишта.

Очекује се да ће стопа кинеског привредног раста ове године бити око седам одсто, што је најмање у посљедње двије деценије. Многи аналитичари очекују још нижу стопу.

Акције на кинеским берзама данас су снажно ојачале послије петодневног слабљења, а стабилизовање Вол стрита и европских берзи умирло је турбуленције на глобанлим финансијским тржиштима.

Паневропски индекс ФТСЕурофист 300, који је јуче ослабио за 1,9 одсто, јутрос је ојачао за 2,4 одсто, као и индекс Еуро СТОКС 50.