latinica  ћирилица
27/08/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Влада Српске за санацију штете од поплава исплатила 44 милиона КМ

Влада Републике Српске издвојила је укупно 44 милиона КМ за санирање штете од прошлогодишњих поплава, које су констатоване на 19.963 пољопривредних газдинстава у укупном износу од 61 милион КМ.
Њива - Фото: СРНА
ЊиваФото: СРНА

Влада Српске до сада је за потребе хитне санације након поплава и обнове производње у поплављеном подручју уложила око 32 милиона КМ, док је за накнаду дијела штете од поплава издвојено 12 милиона КМ или 20 одсто укупно процијењене штете.

"Средства је добило укупно 19.815 газдинстава, од чега 17.783 газдинства која су имала штету до 5.000 КМ и 2.032 газдинства за штете веће од 5.000 КМ", речено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из Министарства подсјећају да је након поплава мобилисано 70 савјетодаваца и стручних сарадника распоређених у седам подручних јединица, да су реализоване ветеринарске и санитарне мјере заштите, те је организована континуирана набавка концентроване сточне хране и сијена.

"Пресијане су све поплављене површине под кукурузом око 23.000 хектара, обезбијеђене су потребне количине сточне хране, повећан регрес за дизел гориво с циљем додатне подршке за потребе извођења јесењих радова у пољопривреди", наводе у Министарству.

Из Министарства подсјећају да је обезбијеђена подршка произвођачима поврћа и воћа, а донесен је и закључак Владе за отпис дуга за ђубриво за 2012. годину свим пољопривредним произвођачима у Републици Српској.