latinica  ћирилица
26/08/2015 |  19:51 | Аутор: РТРС

Беч: Проблеми се могу рјешавати мирним путем (ВИДЕО)

У Бечу је почела дводневна конференција о Западном Балкану која је окупила премијере и министре спољних послова и економије БиХ, Србије, Албаније, Црне Горе, Македоније и самопроглашеног Косова.

Дводневни самит је дио Берлинског процеса који је прошле године иницирала њемачка канцеларка Ангела Меркел, да би се подстакао процес приближавања Западног Балкана Европској унији.

Први дан самита обиљежило је потписивање споразума о граници између Босне и Херцеговине и Црне Горе. Закључци дводневне конференције очекују се сутра. 

Споразум о граници између БиХ и Црне Горе први је споразум о разграничењу потписан између некадашњих република бивше Југославије. Ово потписивање посебна је порука за БиХ, с обзиром на пограничне проблеме које имамо са сусједним државама, изјавио је, након потписивања споразума, предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

- Шаљемо једну посебну поруку, како је већ казнао, да сами рјешавамо проблеме наших граница и то је најбољи примјер уочи сутрашње конференције како се проблеми Западног Балкана могу рјешавати, уз помоћ ЕУ и наших пријатеља из Аустрије - рекао је Човић.

Споразум је по свом садржају био веома компликован, осјетљив и ризичан, али смо ми, без међународног посредовања, добром вољом, договорили споразум који поштује интегритет и суверенитет двије државе, каже црногорски предсједник Филип Вујановић.

- Такође, афирмише и потребу да наставимо сарадњу наше двије државе у свим областима, која је истински примјер добре сарадње држава у региону - каже Вујановић.

Домаћин потписивања, аустријски предсједник Хајнц Фишер, споразум је назвао симболом спремности да се проблеми у региону рјешавају мирним путем.


 
–  Било би добро ако би овај споразум могао да ступи на снагу што је прије могуће и ако је овај проблем ријешен и остали проблеми могу бити рјешени мирним средствима -рекао је Фишер.

ОТоком припрема Самита, посебна пажња посвећена је прекограничним инфраструктурним пројектима. Међутим, чини се да ће проблем миграната доминирати.

Себастијан Курц, аустријски министар иностраних послова, рекао је да је то проблем и за Аустрију, јер ове године очекује 70.000 избјеглица, што је веома много. "Због тога је потребно хитно заједничко европско дјеловање", истакао је Курц.

И премијер Србије Александар Вучић очекује да ће на конференцији у Бечу бити постигнут напредак о питању избјеглица, истичући улогу Њемачке у рјешавању тог проблема.

- Канцеларка Ангела Меркел игра једну одлучујућу улогу, најважнији је европски лидер и на њу се односе наше наде - рекао је Вучић.

Бранко Радун, политички аналитичар из Београда, мишљења је да Њемачка покушава да, као нека врста ментора овог скупа,  дође до неке врсте заједничке политике којом би се унијело више контроле у процесе "хаотичних миграција".

Закључци дводневне конференције очекују се сутра, а према протоколу, саопштиће их аустријски канцелар Вернер Фајман, заједно са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, високом представницом ЕУ Федериком Могерини и српским премијером Александром Вучићем. Конференција у Бечу биће завршена прославом десет година Енергетске заједнице и најавом наредног самита који ће бити одржан у Паризу, када ће се видјети шта је од договореног у Бечу и реализовано.