latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:53 | Аутор: Б92

Британски банкари примаће само 20.505 долара бонуса

Бонуси исплаћени банкарима и радницима финансијске индустрије у Британији смањени су прошле године шест одсто на 13.100 фунти у просјеку.

Бонуси су мањи у свјетлу пооштравања прописа који се тичу платне структуре.

Укупни бонуси у финансијској индустрији пали су 10 одсто на 13,6 милиајрди фунти, а у односу на врхунац из 2008. смањени су за више од четвртине, иако су и даље осам пута већи у односу на просјек од 1.500 фунти у свим гранама привреде, саопштио је британски Завод за статистику, а пренио Ројтерс.

Након што су били на врхунцу од 18,7 милијарди фунти прије седам година, бонуси у финансијском сектору ограничени су европским прописима донијетим у циљу смањења мотивације за ризично трговање, које је донијело краткорочну добит али и покренуло глобалну финансијску кризу из 2007/09.

Према прописима ЕУ, бонуси могу бити једнаки основној годишњој плати или двоструко већи уз одобрење акционара. Банке су томе доскочиле тако што су подигле основне плате, а дио бонуса исплаћују у виду акција.

Највећи бонуси у Британији исплаћују се у Лондону, који је сједиште десетине највећих свјетских банака, осигуравајућих кућа и инвестиционих фондова. Највеће своте добијају инвестициони банкари, чији се бонуси мјере милионима фунти.

Бонуси су прошле године чинили 20 одсто укупних исплата у банкарском сектору, док у остатку економије чине свега четири одсто.