latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:49 | Аутор: СРНА

Србија-Македонија: Одобрен додатни новац за збрињавање миграната

ЕУ ће дати снажну подршку Западном Балкану на самиту у Бечу, саопштила је данас Европска комисија уз напомену да ће Србија и Македонија добити новчану помоћ за збрињавање миграната.

Како је најављено сутра ће, на том скупу учествовати и европски комесари Марош Шефчович и Јоханес Хан, као и високи представник ЕУ Федерика Могерини.

Могеринијева је истакла да је "подручје Западног Балкана суочено са многим изазовима, од хитног рјешавања проблема безбједности и миграција, па до непходности да се ухвати у коштац са економским и политичким невољама у многим земљама".

Сусрет на врху ЕУ-Западни Балкан ће, додала је Могеринијева, бити важна прилика не само да се расправља о текућим изазовима, већ и о заједничкој будућности, преносе београдски медији.

Европска комисија је данас одобрила додатних милион и по евра хуманитарне помоћи Србији и Македонији за збрињавање избјеглица и миграната.

Европски комесар за хуманитарну помоћ Кристос Стилијанидес указао је да "Западни Балкан настоји да се избори с највећим до сада бројем избјеглица и миграната" и да ЕУ зато Србији и Македонији даје ту хитну новчану подршку.

На самиту у Бечу ће, како је навела ЕК, бити разматрана питања регионалне сарадње, економске ситуације на Западном Балкану, цивилног друштва, стручног усавршавања и образовања младих, вјерског дијалога, сузбијања екстремизма и миграција.