latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Милион евра за избјеглице на Балкану

Министарство спољних послова Њемачке ће са милиона евра краткорочно помоћи хуманитарне акције у циљу смиривања драматичне ситуације са избјеглицама који прелазе преко Западног Балкана, саопштила је њемачка амбасада у Скопљу.
Мигранти - Фото: blic.rs
МигрантиФото: blic.rs

- Не можемо да сједимо скрштених руку када у земљама које су у сусједству Европске уније има избјеглица које се налазе у веома тешкој ситуацији тражећи заштиту - наводи се у саопштењу и додаје да је сада важно да се на лицу мјеста подрже владе у чијој су они надлежности како би се избјеглицама помогло на најбољи и најефикаснији начин.

У том циљу, како се наводи, Министарство ставља на располагање милион евра за збрињавање избјеглица у земљама западног Балкана.

- Морамо да дјелујемо брзо и да покажемо да се Европска унија и у тешким временима залаже за своје вриједности, да не остављамо наше сусједе саме. У то спада и фер распоређивање избјеглица унутар Европске уније као што смо предложили у свом плану за европску политику са избјеглицама који се састоји од 10 тачака - изјавио је министар за спољне послове Франк-Валтер Штајнмајер, наводи се у саопштењу Амбасаде Њемачке у Скопљу.