latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:43 | Аутор: Б92

Руси се задужују у јуанима

Русија ће размотрити могућности издавања обвезница у кинеским јуанима, казао је за агенцију Тас замјеник министра финансија Сергеј Сторчак.

Тиме Москва иде корак даље у најављеној економској сарадњи двије земље.

Руски министар финансија Антон Силуанов још је у јуну најавио да ће Русија кинеским властима предложити да се укину ограничења за пословање кинеских банака на руском тржишту обвезница.

Министар Силуанов и његов кинески колега већ су договорили оснивање посебне радне групе која ће проучити регулативу и прописе о продаји иностраних вриједносних папира на тржиштима обвезница, казао је Сторчак у Тбилисију за руску новинску агенцију.

Тако би кинески инвеститори требало да знају како да уђу на руско тржиште и купују дужничке инструменте владе и компанија, док руске власти и компаније морају знати како понудити своје дужничке инструменте кинеским улагачима, појашњава руски званичник.

Мудро би било укључити у тај процес и представнике банака и компанија заинтерсованих за издање обвезница у кинеској валути, додаје Сторчак.

"По среди је јако сложен посао који захтјева посебна знања и искуство и надам се да ћемо га одрадити заједно с представницима банака и нефинансијских предузећа. У овом случају би приватни сектор могао ићи испред државе", нагласио је он.