latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:52 | Аутор: РТРС

Кнежево- Пуштена у рад мини ХЕ "Запеће" (ВИДЕО)

Мини хидроелектрану "Запеће" на ријеци Угар пустили су у рад министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, члан управе аустријске енергетске групе "Келаг" Армин Вирсма и директор компаније "Интеренерга" из Љубљане Антон Папеж.

Ово је друга мини хидроелектрана на Угру која би требало да повећава енергетску способност Српске производњом нове количине електричне енергије из обновљивих извора. Вриједност мале хидроелектране, снаге четири мегавата, је 14 милиона евра, а производиће струју за 4.000 домаћинстава. 

Министар Ђокић је истакао да овај енергетски објекат има велики значај за Српску, јер повећава енергетску способност производњом нове количине електричне енергије из обновљивих извора енергије.

"У Српској су тренутно активне 123 концесије које су додијељене за изградњу енергетских објеката, а највећим дијелом су то хидроцентрале, од којих су три велике. Тренутно се ради на 14 пројеката", рекао је Ђокић.

Он је додао да је аустријска фирма Келаг са својом чланицом Интеренерга до сада у Српску у изградњу два оваква објекта инвестирала око 50 милиона КМ, те да је у току и изградња треће хидроелектране "Медна" на ријеци Сани која ће бити 5,1 мегават инсталисане снаге, а чији се завршетак изградње очекује почетком 2017. године.

"Укупна вриједност тих инвестиција биће око 100 милиона КМ", нагласио је Ђокић и додао да је компанија Келаг важан партнер Владе Републике Српске са којом су потписали уговор о продужењу сарадње на још двије године.

Представници Владе истакли су да је за Српску веома значајно да настави изградњу оваквих објеката и да сектор енергетике буде најважнији генератор развоја Републике, што се може постићи и изградњом великих енергетских објеката као што је Термоелектрана "Станари" која ће крајем године бити пуштена у пробни рад. 

Он је нагласио да је важно да се у наредном периоду ради и на изградњи вјетроелектрана, а један такав пројекат је и вјетропарк "Трусина" у Невесињу који ће имати 49 мегавата инсталисане снаге вјетроенергије, чије се пуштање у рад очекује 2017. године.

Отварању мале хидроелектране "Запеће" присуствовао је и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, те амбасадори Аустрије и Словеније, као и други гости.