latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:51 | Аутор: СРНА

Тасовац писао генералном секретару Унеска

Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац поручио је генералном секретару Унеска Ирини Боковој да се противи пријему Косова у Унеско и истакао да се на Косову и Метохији налази више од 1 300 српских споменика културе.
Иван Тасовац - Фото: РТРС
Иван ТасовацФото: РТРС

Тасовац је у писму упућеном Боковој упозорио да би тај чин представљао кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, да би негативно утицао на актуелни дијалог Београда и Приштине и угрозио већ нарушену безбједност споменика културе на Космету.

Он сматра да би такав потез у овом, још веома осјетљивом политичком тренутку и у току преговора о нормализацији односа са Приштином, нанио велику штету процесу помирења, прије свега културном насљеђу на Косову и Метохији, саопштило је Министарство кулутре и информисања.

Он је навео да су средњевјековни манастири на Косову и Метохији опасани бодљикавом жицом и да их чувају војници Кфора да би се избјегло њихово насилно разарање, попут оног из 2004. године.

Тасовац је напоменуо да се на Космету налази више од 1.300 цркава, манастира, археолошких локалитета и просторних цјелина које чине културно насљеђе Србије.

Тасовац је напоменуо да су ти споменици културе сврстани на Листу свјетске баштине Унеска и да представљају српске православне светиње.

Манастир Високи Дечани уписан је 2004. године на Листу свјетске баштине, на коју су 2006. додата још три изузетна сакрална споменика - Пећка патријаршија, манастир Грачаница и Црква Богородице Љевишке у Призрену.

Све ове споменике подигла је српска средњовјековна владарска породица Немањића.

Тасовац је позвао да нова експертска мисија Унеска прије доношења било какве одлуке посјети Косово и Метохију и утврди стање на терену.

- Желим да будем искрен и да са вама подијелим забринутост поводом недавно најављене кампање за пријем самопроглашене државе Косово у Унеско, којој се Србија одлучно супротставља - нагласио је Тасовац.

Он је апеловао да Бокова и министри с пажњом сагледају изнесене чињенице и узму их у обзир када буду формирали политичке ставове о питању намјере самопроглашеног Космета да буде примљено у Унеско у нади да ће подржати ставове Србије.