latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:37 | Аутор: РТРС

Рекордан прилив миграната у Мађарску из Србије (ВИДЕО)

Талас избјеглица који су преко Грчке и Македоније стигли у Србију стигао је у Суботицу. Ванредним поласцима из Београда, стигло је их је око хиљаду. Врло кратко се задржавају у Војводини. Настоје да што прије уђу у Мађарску, чија влада разматра да пошаље војску за обезбјеђење јужне границе.
Мигранти на граници Србија - Мађарска - Фото: Beta/AP
Мигранти на граници Србија - МађарскаФото: Beta/AP

У центру за пријем миграната у Мађарској накратко су избили немири, док полиција покушава да контролише рекордан прилив људи у ову земљу из Србије. На телевизијским снимцима приказано је да је испаљен сузавац.

Влада Виктора Орбана упутила је посланицима приједлог закона који би требало да и законски "запечати" границу те земље, након постављања ограде дуж граничне линије са Србијом. Прилив избјеглица, углавном из Сирије, пријављен је на јужној граници Мађарске, гдје они за пролазак користе рупе у незавршеној огради на граници са Србијом.

- Подигли смо жицу и провукли се. Овдје смо од јуче. Тешко је. Гладни смо. Немамо ни хране ни лијекова, бар за дјецу. И, искрено речено, веома смо уморни - каже избјеглица из Сирије.

Избјеглице углавном не желе да остану у Мађарској. Циљ им је западна Европа.

Влада Мађарске затражила је додатна средства од ЕУ да би издржала највећу избјегличку кризу од Другог свјетског рата. У Мађарској је јуче откривено више од 2.500 илегалних избјеглица, што је знатно више у односу на претходне дане и највише у посљедњих мјесец дана.

Истовремено, Њемачка предлаже да се за рјешавање избјегличке кризе одобрава азил избјеглицама на територији цијеле ЕУ и врши њихова правдена расподјела, саопштили су званичници у Берлину. У њемачком приједлогу од десет тачака наводи се да је Европи потребан јединствен систем управљања границама који се не односи само на заштиту граница већ и на више одговорности приликом регистрације и прихвата пристиглих избјеглица. Истакнуто је да Медитеран не смије да буде масовна гробница за очајне избјеглице, као и да је ријеч о завјету хуманости Европе и о европској идеји о човјеку уопште.

С друге стране, Европљани се питају зашто избјеглице не иду на друге континенте. Новинари аустријског листа "Инфо директ" објавили су, позивајући се на изворе из специјалних служби, сензационалну вијест о томе да су Американци, наводно, умијешани у нелегално пребацивање избјеглица из Африке и с Блиског истока на европски континент. Лист наводи да на овај начин Американци доприносе дестабилизацији Европске уније. Они, према наводима листа, чак и плаћају водиче који избјеглице доводе у Европу преко Средоземног мора.