latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:05 | Аутор: СРНА

Дрецун: Створен оквир за нормализацију односа

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да је споразумом који је потписан у Бриселу створен здрав институционални оквир за нормализацију односа између Београда и Приштине и да на добитку треба да буду сви у региону.

Он је нагласио да циљ успостављања ЗСО није "стварање нечег што је слично Републици Српској" него да је ријеч о стварању институционалног оквира који ће обезбиједити посебност положаја српског народа.

"Тај институционални оквир омогућиће српском народу опстанак и економску перспективу, услове за квалитетнији живот, а биће признат и од Приштине и међународне заједнице и директно преко финансирања повезан са Београдом",појаснио је Дрецун.

Према његовом мишљењу, биће још много политичке борбе о ЗСО, посебно у вези са статутом заједнице и питањима имовине, преносе медији.

Коментаришући изјаву министра спољних послова самопроглашеног Косова Хашима Тачија према којој је постигнути споразум нека врста признања Косова, Дрецун је рекао да не зна ко уопште више вјерује Тачију и констатовао да су такве Тачијеве изјаве упућене албанским бирачима.

"Тачи са обавештајном службом припрема стотине нових оптужница са лажним сведоцима против припадника српских снага безбедности и истакнутих Срба који су били у власти на Косову и Метохији, у локалним самоуправама", упозорио је Дрецун.