latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Недовољно оградити се од приједлога "За дом спремни"

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта оцијенио је данас да није довољно што су се предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и ХДЗ оградили од групе од 59 хрватских јавних личности која је тражила да се усташки поздрав "За дом спремни" уведе у службену употребу у хрватској војсци.
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг Линта (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

- Ако Колинда Грабар Китаровић и Томислав Карамарко искрено подржавају антифашизам онда је потребно да учине неколико конкретних корака - сматра Линта и додаје да би требало да осуде јавно истицање усташких симбола и пјевање усташких пјесама, физичке нападе и вербално вријеђање Срба, исписивање увредљивих графита широм Хрватске који представлају говор мржње према Србима.

Како каже, од надлежних државних органа требало би да траже, у складу са Уставом и законима, да процесуирају све појединце и групе који подстичу на етнички мотивисано насиље и шире говор мржње према Србима.

- То конкретно значи да је полиција обавезна да поднесе прекршајне пријаве против горе поменутих 59 јавних личности, тужилаштво подигне оптужницу а суд изрекне казну у складу са законом - додаје Линта у писаној изјави медијима.

Он је затражио и да се у некадашњем логору Слана, на острву Пагу, постави спомен плоча у част преко 8.000 убијених невиних српских и других жртава у љето 1941. године и подсјетио да је спомен плоча досад постављана три пута, посљедњи пут 2013. године и да су је сваки пут уништавали непознати починиоци...

Линта је рекао и да би у Глини гдје је 1941. године у православној цркви поклано 1.500 Срба, требало вратити назив Спомен дом и таблу са именима жртава, и укинути "срамну одлуке градске власти којом је забрањено одавање почасти српским жртвама пред Спомен домом".

- Ако Колинда Грабар Китаровић и Томислав Карамарко не учине наведене конкретне кораке у борби против фашизације Хрватске биће то још један доказ да се ради о декларативном антифашизму који је, прије свега, за спољну употребу- рекао је Линта.