latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Пицула: Укидање двојезичности у Вуковару није добро

Посланик хрватске СДП у Европском парламенту Тонино Пицула изјавио је да није добро то што је Градско вијеће Вуковара укинуло ћириличне натписе на званичним институцијама, те да је тешко рећи какве ће бити посљедице тога.

На питање хрватске ТВ Н1 да ли су озбиљне и забрињавајуће критике ЕУ због такве одлуке Градског вијећа, Пицула каже да је "то само први сигинал, нека врста импулса".

- Ми у Хрватској морамо адекватно реаговати - навео је овај угледни хрватски европарламентарац.

Говорећи о избјегличкој кризи на Западном Балкану, Пицула је упозорио да уколико се она настави да понавља у наредних неколикко мјесеци, то би значило "не само продужење агоније, већ и неспособност Европе да адекватно реагује".

Пицула сматра да градња нових зидова на европским границама, попут оног жичаног на граници Мађарске и Србије, није адекватан одговор.

- Морали би показати више солидарности и осјетљивости према свима који желе ући у Европску унију - сматра он.

Упитан јесу ли квоте за прихват избјеглица добро рјешење, Пицула каже да се управо на квотама данас ломе далеко озбиљнија питања.

- Квоте су биле само почетна тачка, то је само једна етапа разговора. Цинично би било разговарати у облику цјенкања о квотама. Јункер је већ приликом драма на Средоземљу добро реаговао, али је све запело на састанцима на којима треба да разговарају шефови држава. Комисија има пред очима једно цјеловитије рјешење - навео је.

На питање да ли Европи пријети поновно увођење граничог режима, Пицула каже да је било покушаја ревизије шенгенског споразума, те да су то била упозорења да Шенген треба прилагодити актуелној ситуацији.

- Шенген се мора прилагођавати, али ЕУ данас није заједница држава и питање је шта ће с Европом бити за пет година - рекао је Пицула.