latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Земљама региона не смије се ускратити перспектива

Земљама Западног Балкана не смије се ускратити перспектива, јер без ње постоји опасност да се нека од држава окрене од ЕУ, упозорио је министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц истакавши да је Србија на добром путу.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Оштро критикујући Атину због кршења Даблинског споразума, Курц је у интервјуу агенцији АПА рекао да државе Западног Балкана не смију бити запостављене ни када је ријеч о питању избјеглица, а често се, додао је, то догађало и у другим областима.

Аустрија је, према његовим ријечима, посебно активна да се земље Балкана задрже на агенди ЕУ.

- Нико тако добро као Аустрија, која је сусједна земља, не зна да свака нестабилност на терену, сваки конфликт, не само да може имати негативне посљедице по нашу привреду и радна мјеста већ и нашу безбједност - упозорио је шеф дипломатије Аустрије.

Стога, објашњава, важи правило да када се помаже државама Западног Балкана помаже се и аустријској перспективи.

- Због тога ће Беч учинити све како би државе региона што боље подржао приликом њиховог приближавања ЕУ - прецизан је Курц.

Сматра да ситуација у државама Западног Балкана није тако црна.

Тачно је, каже, да је проблема било у Македонији, да нема даљег позитивног развоја у Босни и Херцеговини, али да, када се погледа напредак у Србији и реформе које су спроведене, може се рећи да је Србија на добром путу.

- Мишљења сам да постоји приближавање између држава које су још прије пар деценија биле у сукобу. То је нешто веома позитивно. Ако на Самиту о Западном Балкану остваримо надрегионалне инфраструктурне пројекте, ако постигнемо да границе буде јасно дефинисане, онда су то поново кораци које не треба умањивати - казао је Курц.

Уколико, међутим, Европска унија на државе региона буде гледала са висине и укине им перспективу, постоји опасност да се нека од земаља окрене, упозорио је шеф аустријске дипломатије.

Опасност види и у томе да се, како је рекао, у БиХ, али и на Косову снажно подрже радикалне исламистичке групације, са циљем да се усред Европе успоставе испоставе тих групација.

- То је непосредна безбједносна пријетња за нас као сусједа. Због тога је потребна не само евроспка перспектива, већ јасно дјеловање против тога - рекао је Курц истакавши да је сарадња са државама региона у борби против Исламске државе и радикализације неопходна.

Говорећи о избјеглицама са Блиског истока, Курц понавља да није био изненађен одлуком Мађарске да подигне зид јер, како је рекао, у ЕУ не постоји јединствени прилаз проблему.

Зато су државе натјеране да самостално предузимају мјере.

Упитан да ли ће тај зид између Мађарске и Србије смањити број избјеглица ка Аустрији он је рекао да то може бити случај да ова рута буде тежа за избјеглице и посебно кријумчаре.

Курц је оптужио Атину да крши Даблински споразум и сва друга правила у области политике према азилантима.

Унутар ЕУ, према Курцу, је проблем што нису све државе погођене таласом азиланата, и због тога постоји недовољна свијест за овај велики изазов.

Неопходно је, каже, успоставити свијест да је ова криза екстремни изазов, који ниједна земља сама не може ријешити, и која угрожава много онога што се познаје и цијени у Европи.

- Европа без граница унутар Шенгенског простора дефинитивно постоји само на основу добрих спољних граница, а ако те спољне границе не буду добро обезбјеђиване онда је и та идеја у опасности - поручио је Курц.

Истиче, да је под хитно потребно добро обезбјеђивање спољне границе у Грчкој, те појачавање борбе против кријумчара људи на западно-балканској рути.

- Био сам у Македонији и видио сам како грчка страна избјеглице више ни не доводи у Атину како бих их барем теоретски регистровали, већ се бродовима директно превозе у Солун, луку најближу македонској граници, како би што прије напустили земљу - рекао је.

Апсурдним сматра то да, како је рекао, на нашем континенту избјгелице масовно из једне земље ЕУ бјеже у државу која није чланица.

За шефа аустрисјке дипломатије је неприхватљиво да се избјеглице само пропуштају док не стигну у државе дестинације као што су Аустрија, Њемачка и Шведска.

Стога се залаже за заједничко европско дјеловање и изражава наду да ће Самит о западном Балкану бити даља шанса да се створи свијест у Бриселу да не постоји само рута преко Италије, већ и преко западног Балкана.