latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:19 | Аутор: Б92

Кина: Нема раста на берзама

Упркос новој рунди стимулативних мјера кинеских власти, акције на тамошњим берзама и данас су у паду.

Након што је половину трговања провео у плусу, Шангајски индекс завршио је трговање ипак у минусу од 1,3 одсто. Трговање је било нестабилније за мањи Шенжен индекс, који је пао за три одсто.

Кина је лансирала нове стимулативне мјере послије затварања тржишта у уторак, обарајући референтну каматну стопу у напору да подржи економију.

Кинеска централна банка је саопштила да ће од великих банака захтјевати да полажу ниже резерве од почетка септембра, што би требало да појача активност јер ће банкама бити олакшано да позајмљују новац.

Мјере централне монетарне власти Кине услиједиле су послије драматичних губитака на берзама раније ове недјеље. Шангајски композитни индекс је изгубио више од 15 одсто вриједности у прва два дана ове седмице, продужујући дугорочнији пад који је избрисао све добитке направљене ове године.

У Јапану, Никеи је затворен са добитком од 3,2 одсто, аустралијски АСКС Алл Ординариес напредовао је за 0,7 процената а Сеул композитни индекс додао је 2,6 одсто.

Турбуленција у Азији долази након лудог уторка за САД берзу. Након што је Доу порастао 442 поена у раној трговини, добитак се преокренуо у губитак до краја трговања.