latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД међу мигрантима скрива терористе?

Постоји реална опасност да међу мигрантима, који на путу до богатих и уређених земаља Европске уније пролазе Балкан, има и припадника Исламске државе и других терористичких организација, оцјена је челника надлежних служби и безбједносних стручњака у региону.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам за "Независне новине" износи претпоставку, која фигурира од самог почетка кризе, да ће један број терориста ИД искористити људе који бјеже од рата да неометано убаце своје људе на територије које су им циљ.

Низам упозорава да су у будућности могући напади на објекте од виталног значаја, културне манифестације, просторе у којима се налази много људи, односно мјеста на којима могу причинити највећу штету и изазвати панику.

"Оно што је нама приоритет је да извојимо те људе из масе, процесуирамо их и да добију оно што су заслужили. Апеловао бих на медије да скрену пажњу грађана да се чини све могуће да њихова безбједност буде на максимуму. Свака информација коју будемо имали биће објављена у јавности јер ми смо овде због грађана БиХ", истакао је Низам.

Нико од стручњака и надлежних структура које је контактирао бањалучки дневник није хтио да лицитира бројем лажних миграната, али се сви слажу да их има довољно да начине штету.

Војни аналитичар Мирослав Лазански наглашава да је миграциона криза реална пријетња Европској унији, али и БиХ и Србији, и да се никада заиста не зна ко је све међу десетинама хиљада људи који пролазе.

Стручњак за безбједносна питања Предраг Ћеранић истиче како додатну пријетњу за БиХ представљају њени држављани који се налазе на страним ратиштима, јер могу пуно да олакшају координацију путовања и акција терористима, уз напомену да БиХ није спремна да се носи с таквим безједносним изазовима.

Сумње стручњака подијелио је и Миленко Неделковски, политички аналитичар из Скопља, који је за руску новинску агенцију Спутник рекао како је веома сумњива чињеница што 90 одсто имиграната чине мушкарци, а притом се зна да се ради о људима из традиционалних земаља гдје се чланови породице ни у ком случају не остављају.

"Ова чињеница буди сумњу да се међу њима крију и припадници Исламске државе", изјавио је тада Неделковски.

Ударна група за борбу против тероризма затражиће одржавање ванредне сједнице Савјета министара БиХ у вези са ситуацијом насталом приливом миграната у сусједне земље, као и предузимање активности за заштиту безбједносне ситуације у БиХ, један је од закључака састанка Ударне групе, који је јуче одржан у Тужилаштву БиХ у Сарајеву.

С обзиром на велики прилив миграната с подручја Блиског истока у сусједне земље, чланови Ударне групе разговарали су о потребним активностима да би била подигнута приправност и БиХ заштитила од евентуалног доласка на њено подручје особа која су у вези с терористичким групама, које би могле да злоупотребе процес миграција избјеглица за кретање према земљама ЕУ.