latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:03 | Аутор: РТРС

Од данас отворене границе ЕУ за млијеко из БиХ (ВИДЕО)

Од данас ће домаћим мљекарима бити отворене границе Европске уније.

Мљекари, иако свјесни да мјесто на захтјевном европском тржишту није лако освојити, оптимистични да ће од извоза у Унију имати користи. У Удружењу мљекара Републике Српске истичу да је главни циљ достићи извоз од прије двије године када је на тржиште Европе одлазило 50.000 литара млијека дневно.

У Удружењу поручују да ће то бити изазов с обзиром да су високе температуре и суша смањиле производњу млијека. Ипак,без обзира на све на тржиште Европске уније ускоро ће и млијеко из дубичког "Млијекопродукта". Ова мљекара једна је од четири из БиХ, које ће моћи да извозе своје производе на тржиште Европске уније.

Очекује се да би, уколико све буде ишло према договору, први камиони са испоруком млијека и млијечних производа из дубичког "Млијекопродукта" требало да крене према граници до краја овог мјесеца.

Мљекари се надају сигурнијем откупу, а прерађивачи сигурнијој производњи. "Млијекопродукт", највећа мљекара у Републици Српској, откупљује млијеко од око 2.000 произвођача из свих крајева Републике Српске и једног дијела Федерације БиХ.

Владо Сандић, маркетинг менаџер у "Млијекопродукту" каже да та фирма тренутно има око 5,5 милиона литара мјесечни улаз у мљекару. "То је стварно веома значајно за нас и задовољство ми је што имамо шансу да извозимо на тржиште ЕУ", истиче Сандић.

Осим "Млијекопродукта", своје производе на тржиште ЕУ моћи ће да извозе сарајевски "Милкос", Мљекара "Ливно" и "Мегле мљекара" из Бихаћа.