latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Стојановић: У периоду од четири мјесеца формирање ЗСО

Замјеник премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић изјавио је, поводом потписивања у Бриселу сва четири споразума - о Заједници српских општина, енергетици, телекомуникацијама и мосту на Ибру, да у периоду од четири мјесеца мора да се формира Заједница српских општина и дефинише статут.
Бранимир Стојановић (фото: nspm.rs) -
Бранимир Стојановић (фото: nspm.rs)

Стојановић је у Звечану за РТС рекао да је најважније држати се чињеница и онога што пише у споразуму, да су Срби презадовољни оним што је постигнуто и да је то велики дан за све Србе на Косову и Метохији који имају чему да се радују.

"Сви споразуми су битни, сви доносе нешто ново и конкретно, сви рјешавају један дио проблема, али је најважнија Заједница, јер она јесте надоградња политичког јединства које смо створили у протеклих годину и по дана", оцијенио је Стојановић.

Говорећи о ЗСО, Стојановић је оцијенио да је ријеч о организацији која ће имати добра овлашћења и механизме којим ће на боље бити промијењен живот људи.

Стојановић је најавио да ће сљедећи корак за формирање ЗСО бити преговори око статута који дефинише шта Заједница мора да ради, а да је важно да је постављен темељ и да су дефинисани принципи.

Говорећи о Споразуму о телекомуникацијама, Стојановић је најавио да ће бити комплетна покривеност и локална цијена позива.

Моћи ће да се телефоном зове из Грачанице и Митровице Београд окретањем позивног броја 011, а из Београда моћи ће да се зове окретањем позивног броја тих мјеста, што ће релаксирати живот људи и појевтинити животне трошкове, најавио је Стојановић.

Коментаришући поједине најаве протеста, Стојановић је оцијенио да то не би смјело то да успори процес и да дио албанске политичке елите и албанске заједнице, све што је корисно и добро за Србе види као пријетњу и да се против тога свим силама бори.

"Нико нема разлога у Приштини, међу Албанцима да се боји ЗСО", нагласио је Стојановић и најавио да је ријеч о организацији, која ће донијети добро свима, прије свега Србима, али и осталима.