latinica  ћирилица
26/08/2015 |  08:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сајам у Дервенти један од препознатљивијих привредних догађаја (ВИДЕО)

Више од 100 излагача из РС, Федерације БиХ , Словеније, Њемачке и Италије учествује на 10. сајму привреде и туризма у Дервенти који је отворила премијерка Српске Жељка Цвијановић.
Премијерка Цвијановић на Сајму у Дервенти - Фото: РТРС
Премијерка Цвијановић на Сајму у ДервентиФото: РТРС

Она је оцијенила је да је сајам у Дервенти један од препознатљивијих привредних догађаја у Републици Српској, да ова општина има много добрих параметара у свим областима, и најнижу стопу незапослености, не само у Републици Српској, него и у цијелој БиХ. 

Позитиван привредни амбијент и висока стопа разумијевања и координације локалне управе с привредницима и инвеститорима. То привлачи улагаче, а Дервента управо то пружа.

Привредник Радован Пазуревић каже да у Дервенти постоји квалитетна радна снага, добар амбијент и гдје инострани улагачи налазе, оно што у суштини свугдје траже да би што прије дошли до свог профита, до капитала.

Излагач на сајму Милош Матић каже: "Хајде мало да запнемо па да радимо и онда ће свима да буде боље".

Од 6.000 запослених 45 одсто ради у прерађивачкој индустрији. Дервента има најнижу стопа незапослености у БиХ, најнижи степен задужености, а предузећа и инвеститори извозно су оријентисани. То је је за сваку похвалу, каже премијерка додајући да је Влада Српске од 2006. До 2014. године Дервенти помогла са око 6 милиона марака.

"Највећи дио тога, око 5 милиона марака, је отишао на подстицај извоза знајући да су овдје извозно оријентисане фирме и да су у стању да произведу производе које можемо да пласирамо на страно тржиште", исракла је премијерка.

Начелник општине Дервента Милорад Симић каже да је јако поносан привредницима у Дервенти и стопом извоза.

Сајам у Дервенти већ 10 година успјешно организују локалне власти, уз подршку и покровитељство Владе Републике Српске, Привредне коморе и свих привредника који су допринијели његовој препознатљивости.