latinica  ћирилица
26/08/2015 |  08:18 | Аутор: Агенције

САД поздравиле постизање споразума у Бриселу

Сједињене Америчке Државе поздравиле су постизање важних споразума Београда и Приштине у Бриселу и похвалиле посвећеност обје стране у овом процесу.
Преговори Београд - Приштина у Бриселу (photo: Twitter/Maja Kocijančić) -
Преговори Београд - Приштина у Бриселу (photo: Twitter/Maja Kocijančić)

Постизање споразума о формирању ЗСО, телекомуникацијама, мосту на Ибру у Косовској Митровици и енергетици ће побољшати живот и у Србији и на Косову, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Сједињене Америчке Државе су похвалиле обе владе за напредак постигнут у испуњавању обавеза преузетних споразумом у Бриселу, чиме се приближавају нормализацији односа и путу ка ЕУ.

САД ће наставити да снажно подржава настојање Европске уније да се дијалог оконча, наводи се у саопштењу.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је у Бриселу постигнут договор око свих тема.

"Сада имам поруку за наш народ на Космету, донијели смо добре споразуме - формира се ЗСО са широким овлашћењем", навео је Вучић.

"Потписани споразуми Београда и Приштине су значајно достигнуће", оцијенила је висока представница ЕУ Федерика Могерини.

Свјетске агенције извијестиле о постизању споразума у Бриселу

Поједине свјетске агенције известиле су синоћ да су Београд и Приштина у Бриселу постигли важне споразуме, који, како наводи Ројтерс, приближавају Београд придруживању Европској унији.

Та агенција оцјењује и да су Београд и Приштина потписивањем споразума о Заједници српских општина, телекомуникацијама, енегетици и мосту на Ибру у Косовској Митровици предузели кораке у правцу превазилажења деценија анимозитета.

Срби на сјеверу Косова ће уживати у већим правима и моћи ће да управљају неким областима као што су локална економија и образовање као и да имају приступ средствима из Београда, навео је Ројтерс.

Преносећи став ЕУ да су постигнути споразуми у неколико кључних области што је велики корак у нормализацији односа, агенција АФП је потсјетила и да су споразуми постигнути два дана прије конференције о Западном Балкану у Бечу.