latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Најбогатији Кинез изгубио 3,6 милијарде долара у дану

Најбогатији Кинез изгубио је 3,6 милијарди долара у једном дану након потонућа глобалних берзи које је збрисало цио годишњи раст акција на берзи у Шангају.
Берза (Фото: CNBC) -
Берза (Фото: CNBC)

Оснивач и предсједник конгломерата Далијан Ванда, Ванг Дјенлин, изгубио је јуче више од 10 одсто свог укупног богатства према "Блумберговом" индексу милијардера, преноси агенција Франс прес.

Акције на Шангајској берзи су јуче пале 8,49 одсто, што је највећи дневни пад од 2007, да би данас потонуле још 7,63 одсто Упркос јучерашњем губитку, Вангово богатство је од почетка године порасло за шест милијарди долара.

Други најбогатији Кинез, оснивач Алибабе Џек Ма, јуче је изгубио "свега" 545 милиона долара.

Кинеске власти су пружиле снажну подршку берзама у земљи након што је кључни шангајски индекс потонуо више од 30 одсто у периоду од три недјеље средином јуна.

Пекинг је током викенда саопштио да ће кинески државни пензиони фонд, који је на крају 2014. управљао средствима вредним 3,5 билиона јуана, први пут почети да купује акције на берзама, као најновији покушај смиривања тржишта. Према документу који је усвојио Државни савјет Кине, локални кинески пензиони фондови могу да издвоје до 600 милијарди јуана (97 милијарди долара) за стабилизацију ситуације на берзанском тржишту.