latinica  ћирилица
24/08/2015 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски милијардери за недјељу дана без 182 милијарде долара

Слабљење повјерења на свјетским берзама "ослабило" је богатство водећих свјетских милијардера за 182 милијарде долара прошле недјеље, а само у петак индустријски индекс Дау Џонс је на Вослтриту забиљежио највећи овогодишњи пад, већи од 500 поена.


Оснивач Фејсбука, Марк Закерберг, изгубио је око 1,9 милијарди долара па је његово укупно богатство пало на 37,8 милијарди долара, преноси британски лист Индепендент.

Највећи недјељни губитак претрпио је инвеститор Ворен Бафет, који је остао без 3,6 милијарди долара, а међу милијардерима који су изгубили позамашне суме су извршни директор Амазона Џеф Безос, Лери Пејџ и Сергеј Бин из Гугла, мексички бос у области телекомуникација Карлос Слим и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс, који су сви рангирани на "Блумберговом" индексу милијардера који је евидентирао највећи пад од септембра 2014.

"Тако слаба недјеља дјелује заиста лоше, али ако се одмакнете корак и сагледате ширу слику, видјећете да то није никаква катастрофа. За њих (милијардере), то је тек фракција процента, иако су 182 милијарде долара велика цифра", рекао је за "Блумберг" директор сектора за инвестиционо савјетовање у америчкој компанији Аспиријант, Џон Колинс.

Највећи дневни берзански пад забиљежен је у петак, као резултат забринутости у погледу успоравања раста кинеске привреде. Инвеститоре је изненадила овомјесечна девалвација јуана и извјештај званичног Пекинга који је показао да је прерађивачка активност смањена. Кретању берзанских индекса низбрдо допринијеле су и вијести из нафтног сектора, у ком су цијене "црног злата" наставиле да тону.

У свјетлу највећег недјељног пада од 1986, ниске цијене нафте нанијеле су губитке од 15,2 милијарде долара милијардерима из енергетског сектора.

Вриједност акција на свјетским берзама је од 11. августа, када је Кина изненадила тржишта и девалвирала јуан, смањена за више од пет билиона долара, а акције на кинеским берзама наставиле су да падају и данас, покренувши нови талас који је оборио дионице на глобалним тржиштима.

Цијене сировина су данас драматично потонуле, а америчка "лака" нафта спустила се испод 40 долара за барел у свјетлу страховања у вези са успоравањем кинеске привреде, које је подстакло инвеститоре да се окрену сигурнијим инвестицијама попут злата.