latinica  ћирилица
24/08/2015 |  15:07 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал шљиве и воћних ракија у Угљевику

У Угљевику је данас отворен Четврти међународни фестивал шљиве и воћних ракија, на којем ће се ове године представити 38 излагача из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Македоније.
Угљевик - фестивал шљиве - Фото: СРНА
Угљевик - фестивал шљивеФото: СРНА

 Начелник општине Угљевик Василије Перић изјавио је, отварајући фестивал, да је угљевичка општина препознатљива по мрком угљу и производњи електричне енергије, али је позната и као највећи произвођач шљиве у Српској.

"Наши преци су прије сто година извозили суву шљиву и тако излазили на свјетско тржиште. Данас се извози сирова шљива на тржиште западне Европе и руско тржиште", навео је Перић.

Он је истакао да је општина Угљевиик у претходом периоду додијелила око 300.000 садница шљиве пољопривредницима, којима су додјељивани и новчани подстицаји. Он је нагласио да ће општина и убудуће подстицати развој произвођачких капацитета.

Руководилац подручне јединице Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић, који је присуствовао отварању фестивала, рекао је да је воћарска производња један од стратешких праваца развоја како Угљевика, тако и цијеле Српске.

"Климатски услови Угљевик сврставају у највећег произвођача шљиве, а сајам је учионица у којој се стичу нова знања из области воћарства и прехрамбене индустрије", нагласио је Малетић.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик, која је организатор фестивала Милорад Јовичић рекао је да је циљ промовисање ресурса који постоје у Угљевику, као познатом воћарском крају, са нагласком на производњу шљиве.

"Ове године имамо 38 излагача, а више од 80 узорака ракије за оцјењивање", навео је Јовичић.

За два фестивалска дана предвиђено је оцјењивање достављених узорака ракије, потом састанак излагача, произвођача ракије са хотелијерима, угоститељима и представницима трговинских центара, а биће одржан и округли сто о теми "Заштита географског поријекла и идентитета домаћих ракија и меда".

Посјетиоци ће моћи да посјете изложбу меда и пчеларских производа, да присуствују предавању професора Нинослава Никићевића о теми "Мане јаких алкохолних пића и њихово отклањање", те презентацији и демонстрацији сушења воћа у мини сушарама.

Биће одржано и надметање у здравицама, након чега ће уз богат културно-умјетнички програм бити проглашен побједник најбоље уређеног штанда и најквалитетније ракије.

Организатор Сајма је Агенција за мала и средња предузећа општине Угљевик, а генерални покровитеља је општина Угљевик.