latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:17 | Аутор: СРНА

Матаруга: На седам парцела уништавање усјева генетски модификоване соје

На седам парцела на подручју Семберије и Посавине, укупне површине 6,4 хектара, инспектори су наложили механичко уништавање усјева генетски модификоване соје, рекао је главни републички пољопривредни инспектор Драган Матаруга.

"Рок за уништавање је седам дана од дана пријема рјешења, након чега ће инспектори контролисати извршење рјешења", навео је Матаруга.

Он је рекао да су резултати лабораторијске анализе у седам узорака потврдили присуство генетских модификација, и то за пет узорака са подручја Семберије и два узорка са подручја Посавине.

Матаруга је навео да су инспектори тражили да власници парцела предоче доказе о набавци сјемена, да би се утврдило његово поријекло, а у свим случајевима произвођачи су изјавили да су користили меркантилну соју коју су набављали на различите начине, а не у регистрованим продајним објектима.

"На тај начин је утврђено да није ријеч о сјеменској соји која се легално може набавити у пољопривредним апотекама", напоменуо је Матаруга и додао да је о утврђеном чињеничном стању и предузетим мјерама информисано Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, којем ће комплетан извјештај бити достављен након контрола извршења рјешења.

Он је рекао да ће, у сарадњи са Министарством и пољопривредном савјетодавном службом, настојати да за наредну годину буде обезбијеђен новац за већи број лабораторијских анализа и за набавку веће количине брзих тестова, да би надзором био обухваћен већи број парцела.

Матаруга је напоменуо да фитосанитарна инспекција приликом увоза пошиљки сјемена пољопривредног биља у Републику Српску врши ригорозне контроле пошиљки, пратеће документације, те узорковање за лабораторијску анализу.

Он је подсјетио да су републички пољопривредни и фитосанитарни инспектори у току ове године на подручју Републике Српске контролисали око 100 парцела под усјевом соје, ради идентификовања генетски модификованих усјева.

"Од документације која прати пошиљку сјемена при увозу обавезно је рјешење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске којим се даје сагласност за увоз тог сјемена, фитосанитарни сертификат, `ОЕЦД` сертификат и `ИСТА` сертификат", каже Матаруга.

Он је подсјетио да се контрола присуства ГМО у сјемену пољопривредног биља врши за све биљне врсте за које постоје генетске модификације, у складу са процјеном ризика гдје се сјеме соје третира као високо ризично.

Он је навео да је у овој години приликом увоза узето укупно 16 узорака сјемена различитих произвођача, хибрида и сорти, од чега је осам узорака сјеменске соје, за које је вршено лабораторијско испитивање присуства генетских модификација.

"На основу резултата лабораторијских анализа Пољопривредног института Републике Српске потврђено је да су сви испитивани узорци били уредни, да у њима није утврђено присуство генетских модификација, на основу чега можемо рећи да на граничним прелазима које надзире фитосанитарна инспекција Републике Српске није било увоза ГМО сјемена", рекао је Матаруга.

Он је апеловао да пољопривредни произвођачи набављају сјеменски репроматеријал искључиво у регистрованим објектима, пољопривредним апотекама, јер једино тако могу бити сигурни у исправност сјемена и других производа, а, у супротном, излажу се ризику да им усјеви буду уништени и да буду новчано кажњени.

У складу са Законом о генетски модификованим организмима за употребу генетски модификованих организама новчана казна за правно лице је од 5.000 до 15.000 КМ, одговорно лице у правном лицу од 500 до 1.500 КМ и физичко лице од 300 до 1.500 КМ, навео је Матаруга.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је раније да су на подручју Семберије и Посавине пронађени усјеви генетски модификоване соје на око шест хектара и нагласио да је то питање у надлежности Инспектората Републике Српске.