latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:09 | Аутор: СРНА

Просјечна јулска нето плата у Српској износи 834 КМ

Просјечна нето плата запослених у Републици Српској у јулу ове године износила је 834 КМ, а просјечна бруто плата 1.343 КМ.

Просјечна нето плата у односу на исти мјесец лани реално је већа за 2,2 одсто, док је у односу на јун ове године реално мања за 0,3 одсто, саопштено је из Републичког завода за статистику.

До смањења просјечне нето плате у јулу ове године у односу на јун дошло је углавном због мањег броја плаћених прековремених часова рада у дјелатностима вађење руда и камена, производња и снабдијевање електричном енергијом и прерађивачка индустрија, а која запошљавају значајан број радника.

Највиша просјечна нето плата исплаћена је у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања 1.263 КМ, а најнижа у подручју административне и помоћне услужне дјелатности 520 КМ.

У јулу ове године у односу на мјесец раније највећи номинални раст нето плате забиљежен је у подручјима пољопривреда, шумарство и риболов 1,3 одсто, те информације и комуникације и административне и помоћне услужне дјелатности по један одсто.

Смањење плате, у номиналном износу, забиљежено је у подручјима вађење руда и камена 6,5 одсто, производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 3,1 одсто и дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство два одсто.