latinica  ћирилица
24/08/2015 |  11:43 | Аутор: СРНА

Украјински "Нафтогас" тражи од "Гаспрома" аванс за транзит гаса

Украјинска компанија "Нафтогас" предложила је руској компанији "Гаспром" да се плаћање за транзит гаса обавља по авансном систему који је био примјењиван до 2013. године.

"Украјинска компанија је предложила да јој `Гаспром` плати аванс за транзит гаса у Европу, а од тих средстава она би напунила подземна складишта гаса", пише данашњи Комерсант.

Пошто у Европи није нашла неког ко би финансирао куповину гаса од "Гаспрома", Украјина се обратила директно руској компанији.

Приједлог "Нафтогаса" је да "Гаспром" авансно плати "Нафтогасу" за транзит гаса у Европу, а да украјинска страна тим парама плати Русима пуњење сопствених складишта, пише лист "Комерсант".

Према оцјени аналатичара, за пуњење складишта Кијеву потребно је 750 милиона долара, што одговара цијени транзита за четири мјесеца.

О овом питању разговарали су 21. августа шефови компанија "Гаспром" Алексеј Милер и "Нафтогаса" Андреј Кобољев.

То су били први билатерални разговори од маја 2014. године. Од тада су се сретали само у оквиру тространих преговора уз учешће ЕУ.

Извор "Комерсанта" каже да Украјина није успјела да нађе у Европи финансијера за пуњење складишта гаса за зиму, иако је преговарала са Европском банком за реконструкцију и развој, Свјетском банком и Међународном финансијском корпорацијом о кредитима на укупно милијарду долара, али безуспјешно.

Исти извор наводи да ће одлуку о давању аванса "Нафтогасу" донијети више руководство Русије.

Потребне количине гаса у украјинским складиштима су око 19 милијарди метара кубних, а сада има 13,9 милијарди метара кубних.

На састанку у петак, 21. августа, речено је и да би цијена гаса у четвртом тромјесечју могла бити за 35 долара нижа него у трећем кварталу, усљед пада свјетске цијене нафте, за коју је на основу уговора везана и цијена гаса.

Украјина је 1. јула престала да купује гас од Русије.