latinica  ћирилица
24/08/2015 |  08:55 | Аутор: Oslobodjenje

Бечка конференција шанса за обнову инфраструктуре

На самиту Западног Балкана у Бечу, 27. августа, биће представљени пројекти изградње нове и санације постојеће инфраструктуре у БиХ, који су сврстани у приоритетне у оквиру проширења европске транспортне мреже за регион.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

БиХ од ове године може аплицирати за фондове из првих 100 милиона евра из ИПА два фондова заједно са повољним кредитима из европских финансијских институција, наводе из Министарства комуникација и транспорта.

У основни пакет, који ће пратити и финансирати ЕУ, ушло је пет пројеката, а приоритет је Коридор "Пет це", пише сарајевска штампа.

Слиједе модернизација и проширење Међународног аеродрома у Сарајеву и рехабилитација пловног пута ријеке Саве са проширењем капацитета луке у Брчком.

Министар комуникација и транспорта БиХ Славко Матановић рекао је да се Аеродром Сарајево налази на такозваној основној саобраћајној мрежи у БиХ, уз Коридор "Пет це" - пут и пругу, пут Сарајево - Лашва - Бањалука, те луке Брчко и Шамац.

"То су елементи основне инфраструктуре која би требало да има приоритет у финансирању и изградњи", каже Матановић.

ЕУ се обавезала да ће дати техничку и стручну помоћ за припрему приоритетних пројеката у оквиру проширења европске транспортне мреже за западни Балкан, те да ће за реализацију обезбиједити око милијарду евра, док би други инвеститори требало да обезбиједе додатних 10 милијарди евра.