latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:06 | Аутор: СРНА

Љајић: Можемо добити одговарајућу цијену за "Телеком"

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да Влада зна испод које вриједности неће продавати компанију "Телеком Србија" и да вјерује да ту цијену може добити, али није могао да каже о којој суми је ријеч.

Љајић је на конгресу турских произвођача и дистрибутера лијекова и козметике "Дани добрих прилика" у Београду рекао да не може да наговијести о којој суми ће се преговарати јер је препорука приватизационог савјетника да се не говори ни о заинтересованим купцима, ни о процјени вриједности "Телекома" која је направљена.

Он је додао да се не може говорити о заинтересованима за "Телеком" и о цијени јер то може да утиче на процес продаје те компаније, преносе медији.

Љајић је поновио да су међу заинтересованима инвестициони фондови и различите компаније и да ће се, тек када се заврши процес анализе за двије седмице, знати које понуде су ушле у најужи избор и имају право увида у документацију, а од којих се онда очекују конкретне финансијске понуде.

Агенција за приватизацију објавила је 3. јула јавни позив за прикупљање необавезујућих понуда за учешће у продаји капитала "Телекома Србија".

Рок за подношење понуда истекао је јуче, а према писању медија, стигло је 16 понуда компанија и гондова.

У огласу о продаји "Телекома" није наведена процјена вриједности компаније, већ рачуноводствена вриједност капитала, и то уписан новчани капитал од 17,4 милијарде динара /око 145 милиона евра/ и уписани неновчани капитал од 82,5 милијарди динара.

Право учешћа у поступку имају компаније које су посљедње три године пружале услугу мобилне телефоније.

Као квалификациони услов за учешће у поступку тражи се и да заинтересована компанија у посљедње три године има приходе у телекомуникационим услугама веће од 500 милиона евра или да је у посљедњих 10 година прикупила средства у износу већем од 500 милиона евра или да је вриједност имовине којом управља на крају 2014. године износила најмање двије милијарде евра.

У приватизацији "Телекома Србија" могу да учествују инвеститори који су најмање 10 година имали минимално власничко учешће од 10 одсто у најмање једном телекомуникационом оператеру са годишњим приходима од телекомуникационих услуга од најмање 500 милиона евра у најмање једној години периода улагања.