latinica  ћирилица
04/08/2015 |  17:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија жели Европски монетарни фонд

Италија се залаже за чвршће европске интеграције и стварање Европског монетарног фонда, изјавио је данас италијански министар финансија Пјер Карло Падоан.

"Монетарна унија ће прије или касније морати да се темељи на заједничким елементима по мом мишљењу то су Европски монетарни фонд, механизам осигурања против шокова на тржиштима рада, заједнички буџетски извори", рекао је Падоан, а преноси агенција Франс прес.

"Ако се то не догоди, монетарна унија ће остати затечена насред ријеке. и ризикује да је погоди још разорнији талас и да буде збрисана", рекао је он на конференцији за новинаре, у свијетлу економске кризе која је неке чланице монетарног блока довела у опасност од изласка из еврозоне.

Падоан је нагласио да је то "оно што економисти називају дијељење ризика", додајући да је "риск шеринг" оно што је монетарну унију оснажило током година, што подразумјева дијељење ресурса, и финансијских и политичких.

Коментари италијанског министра долазе након иницијативе Португалије раније ове године за оснивање ЕМФ-а, који би преузео улогу коју је током економске кризе имао Међународни монетарни фонд са сједиштем у Вашингтону.

Португалија, која је 2011. примила финансијску помоћ ЕУ и ММФ-а, наводи да би, захваљујући ЕМФ-у, земље попут Грчке које се нађу у проблемима могле да се обрате једној институцији умјесто да се ослањају на одобрење програма помоћи у више националних парламената.

Идеја о оснивању ЕМФ први пут се јавила 2010, а подржале су је Њемачка и Француска, наводећи да би таква институција могла бити нови фонд за помоћ земљама које би се у будућности суочиле с финансијским тешкоћама. Критичари су, међутим, поручили да би оснивање таквог фонда прИЈе умањило него ојачало стабилност ЕУ.