latinica  ћирилица
02/08/2015 |  10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрбац: Посветити више пажње својим жртвама (ВИДЕО)

Председник Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је да Срби морају посветити више пажње својим жртвама и страдањима, изражавајући истовремено увјереност у то да ће страдање Срба у "Олуји" бити и убудуће обиљежавано са државног нивоа.
 - Фото: Бета
Фото: Бета

- Руководећи се тиме како други обиљежавају разне годишњице и проглашавају их за значајне датуме у свом народу чак и кад им то не приличи, попут Хрватске 5. августа, ми Срби више морамо посветити пажње својим жртвама и страдањима, јер то је наук за будућност, поручио је Штрбац у интервјуу новосадском "Дневнику".

Истичући да ће ове године владе Србије и Републике Српске са државног нивоа обоиљежити Дан сећања на "Олују" и страдање Срба у њој, Штрбац је рекао да вјерује да то неће остати на "само овај пут" и да ће "се то његовати, јер ако не поштујемо своје жртве, неће их поштовати нико други".

Он је додао да ће на дан војне параде у Хрватској, поводом 20. годишњице "Олује", на граници Србије и Републике Српске код Сремске Раче бити одржан "помен, паљење свијећа, краћи духовни програм и кратки говори".

Штрбац сматра да су поступци у Хрватској, па и у регион, поводом прославе двије деценије од "Олује", "испровоцирали заједничко обиљежавање" тог дана од стране Србије и Републике Српске.

Напомињући да Хрвати славе свој дупли државни празник, Дан побједе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, председник "Веритаса" је подсетио да је Међународни суд правде (МСП) рекао да "Олуја" не достиже ниво геноцида, али да јесте етничко чишћење, у којем су извршена масовна убиства и наношења тешких физичких и психичких патњи једном народу.

- Они славе, а ми тугујемо, и тако је већ деценијама. Сваки пут се питам шта они то славе. Да ли је то за славље, навео је Штрбац и додао да у Хрватској кажу да не славе убиства већ територијално уједињење територије Хрватске.

- Да ли је важнија та територија од људи који су ту живјели, упитао је он и подсјетио да је у "Олуји" најмање 220.000 Срба прогнано са својих огњишта.

Хрватска поводом 20. годишњице "Олује" одржава параду, и то послије пресуде МСП, рекао је Штрбац и додао да Хрвати "умјесто да се повуку, да буду срећни што су поред свега тога ушли у ЕУ и постали чланица НАТО, те што немају никаквих посљедица, они парадирају.

Ресорни министар у Влади Србије Александар Вулин поручио је да Срби воле свој народ и поштују га.

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да је жалосно што је хрватска политика и даље на таквим позицијама да слави "Олују", иако је она била етничко чишћење властитих држављана српске националности.