latinica  ћирилица
28/07/2015 |  12:48 | Аутор: СРНА

Србија: Извоз у Америку од сутра без царина

Србија ће од сутра поново моћи у статусу повлашћене нације да без царина извози у САД око 5.000 производа и то до краја 2017. године, саопштила је Привредна комора Србије

Претходни преференцијали су престали да важе у јулу 2013. године, па су компаније из Србије морале да плаћају царину и на робу која је раније била на режиму бесцаринског увоза у САД.

Нова одлука америчког Конгреса, којом се Србији обнавља статус повлашћене нације у трговини, омогућава ретроактивност, тако да ће царинска служба САД вратити српским извозницима износ царина које су платили током прекида ГСП третмана. Извозници могу да очекују повраћај новца 90 дана од обраде података.

Бесцарински извоз у САД односи се на највећи број индустријских и пољопривредних производа, са изузетком већине текстилних производа, одјеће и обуће, сатова, ручног путног прибора, радних рукавица, кожне одјеће, челика и производа од челика, стакла и производа и производа електронике.

Роба треба да задовољи и критеријум поријекла, односно мора да буде произведена у Србији са најмање 35 одсто вриједности и да буде директно испоручена из Србије.

Предузећа из Србије до сада нису довољно користила трговинске погодности САД, а највише се извози наоружање, аутомобили, електрични мотори, генератори, смрзнуто воће и поврће.

Вриједност извоза српске привреде у САД у 2013. години износила је 524 милиона, а у 2014. око 280 милиона долара.