latinica  ћирилица
26/07/2015 |  18:02 | Аутор: Б92

Руски извоз оружја у порасту упркос санкцијама

Обим продаје руског оружја ван земље остаће у наредним годинама на нивоу од 13 милијарди долара.

- Портфолио наруџбина те корпорације, која обухвата више предузећа, такође се не мијења и износи око 40 милијарди долара - каже начелник Одјељења за комуникације и информације државне корпорације Ростех, Василиј Бровко.

На основу годишњег извјештаја Ростеха, западне санкције нису утицале на обим извоза наоружања и војне опреме (НВО).

Укупно у 2014. години предузећа у саставу корпорације су, упркос санкцијама, не само очувала обим извоза на нивоу 2013. године, него су их, према одређеним показатељима, и премашили, наводи се у извјештају.

У њему се прецизира да је удио НВО, које су произвела предузећа у оквиру Ростеха, а испоручени су преко специјализоване државне фирме за извоз тих производа Рособоронекспорт, био лани 48,7 одсто укупног обима извоза тог државног посредника, у односу на 43,1 одсто годину дана раније.

Као посљедица обуставе плаћања западних банака, обим средстава која су прошле године стигла на име плаћања тих испорука, смањен је у поређењу са 2013. годином за 18 одсто, на 6,9 милијарди долара, наведено је у документу.

Рособороноекспорт, који се налази у саставу корпорације Ростех, испоручио је НВО у вриједности 13,2 милијарде долара, што је 22 милиона долара више од планираних показатеља.

Обим средстава примљених 2014. године за извозне трансакције које је реализовао Рособороноекспорт био је изнад 11,2 милијарде долара наспрам 12,8 милијарди долара у 2013, прецизира се у извјештају.

Предузећа у оквиру Ростеха испоручила су наоружања и војне опреме, како преко Рособороноекспорта, тако и самостално, у вриједности око 7,1 милијарде долара, што је шест одсто више него 2013. када је то било 6,7 милијарди долара.