latinica  ћирилица
26/07/2015 |  12:00 | Аутор: ТАНЈУГ

"Застава"- Улагали широм бивше Југославије, имовину потражују тужбама

Крагујевачка фабрика "Застава", која је у другој половини прошлог вијека инвестирала у куповину земљишта, изградњу пословних објеката и хотела у свим републикама бивше Југославије, годинама уназад судским путем потражује одузету вриједну имовину.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Генерални директор Групе "Застава возила" Драган Срејовић рекао је Тањугу да је фабрика питање имовине решила у Македонији и Хрватској, док, још увијек, судским путем, тражи пословне објекте у Словенији, Босни и Херцеговини, а однедавно и у Црној Гори.

"Послије једне деценије колико траје судски спор за имовину коју имамо у Словенији, прије десетак дана, Окружни суд у Љубљани донио је рјешење којим је усвојена наша тужба за надокнаду штете због одузете имовине", рекао је Срејовић и навео да је ријеч о првостепеној пресуди.

Објашњавајући да се ради о објектима у насељу Вич, Срејовић је навео да је "Застава" тужбом тражила да јој се врати имовина или да јој се исплати накнада.

"С обзиром на то да је та имовина више пута мијењала власнике, није било могуће ићи у натуралну замјену" рекао је Срејовић и навео да "Застава" тражи 2,5 милиона евра, плус припадајућу камату за више од 20 година, тачније почев од 1991. године.

Наглашавајући да је супротна страна уложила жалбу на ту пресуду, као и да је и "Застава" дала свој одговор, Срејовић је рекао да да очекује, до краја ове године, и другопостену одлуку, односно одлуку Вишег суда у Словенији.

"Задовољни смо првестепеном одлуком јер је Суд усвојио наш основни захтјев као и припадајућу камату коју тражимо", рекао је Срејовић и додао да уколико "Застава" не буде задовољна другостепеном одлуком, спремна је да поднесе тужбу суду у Стразбуру.

Према ријечима Срејовића, дуго се води и судски поступак за имовину у Сарајеву, која, према проценама, "Заставе", вриједи 1,4 милона евра.

"Ових дана очекујемо одговор из Босне и Херцеговине", рекао је Срејовић и подсјетио да у тој држави "Застава" има два продајно-сервисна објекта.

Према његовим ријечима, за тужбу поднијету прије око два мјесеца, којом "Застава" потражује имовину у Црној Гори, још није заказано рочиште.

"У Црној Гори тражимо да се "Застави" врати земљиште које је купљено почетком 60-их година прошлога вијека а, према нашим процјенама, оно вриједи око 11 милиона евра", рекао је Срејовић и истакао да фабрика има доказе, односно купопродајне уговоре оверене у суду у тој држави.

Крагујевачка "Застава" је у Македонији имала хотел у Охриду и пословне објекте у Скопљу и Куманову, а када је ријеч о Хрватској, пословни простор у Загребу, као и хотел у Пучишћу на Брачу.

Тужбе "Застава" подноси и за имовину на Косову и Метохији, гдје је у Пећи имала фабрику "Рамиз Садику" која је производила аутомобилска сједишта и шасије за теретна возила, као и погон те фабрике у Дечанима.

Поред фабрике у Пећи, која је била најсавременија у систему "Заставе", а коју су косовске власти, без сагласности крагујевачке фабрике приватизовале, "Застава" је имала и погон фабрике оружја у Клини.

Међутим, како каже Срејовић, тужбе против косовских власти, које шаљу поштом, из Приштине се враћају, а "Застава" процјењује да је само фабрика у Пећи вриједна око 35 милиона евра.