latinica  ћирилица
26/07/2015 |  11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

У Француској странцима издају на неколико сати тргове, музеје...

Богати странци су спремни да плате читаво богатство за изнајмљивање накратко француских културно-историјских здања или јавних мјеста.

Странци са "дубоким џепом" не желе да обиђу Француску као обични туристи, већ воле да ту земљу осјете у јединственом и интимном окружењу, без обзира колико их то коштало.

Богаташи из читавог свијета, преко Азијата, Руса, Јужноамериканаца до Англосаксонаца изнајмљују француска знаменита мјеста.

Један познати свјетски бренд је, примјера ради, платио 100.000 евра да се накратко обустави градња на престижном париску тргу Вандом, како би ту организовао приватну журку са 2.000 званица, преноси лист Фигаро.

Кућа славног француског романописца Onore de Balzaka, претворена у музеј, такође се често издаје странцима који желе да у њој у самоћи проведу неколико сати.

Има и необичних захтјева.

Тако је један богати Кинез, љубитељ француске кухиње, издашно платио своје ексцентрично задовољство да сам обиђе погоне фабрике за прераду меса у Паризу, док је његов сународник, љубитељ ципела, дубоко "завукао руку у џеп" за интиман обилазак једне француске фабрике ципела.

Изнајмљивање музејског простора или јавних задужбина може бити веома уносан посао.

Групација Пари Мизе (Paris Musee), која управља са 14 музеја града Париза, међу којима је Музеј савремене умјетности, Пети Пале, или кућа Виктора Игоа, зарадила је 2014. године на краткојном изнајмљивању познатних здања 1,37 милиона евра, или чак 15 одсто њене укупне годишње зараде, која је износила 9,7 милиона евра.