latinica  ћирилица
24/07/2015 |  18:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Атина олабавила контролу капитала за страна плаћања

Грчка је данас дјелимично олабавила контролу капитала, која је уведена прије скоро мјесец дана ради заштите домаћег банкарског сектора од колапса, пружајући извјесно олакшање предузећима која послују са иностранством.

Гувернер централне банке Грчке Јанис Стурнарас је изјавио да ће комерцијалне банке, чије су услуге у великој мјери ограничене од увођења контроле капитала 29. јуна, сада бити у могућности да одобре плаћања према другим земљама у износу до 100.000 евра у односу на претходно ограничење од 50.000 евра, преноси агенција Франс прес.

"У наредних десет дана ријешићемо проблеме које је узроковала контрола капитала", изјавио је Стурнарас послије састанка са представницима запослених и званичницима грчког министарства финансија.

У оквиру мјера уведених ради спречавања одлива средстава из грчког финансијског система, компаније су биле приморане да чекају на одобрење владине комисије за трансфер средстава у иностранство, због чега су поједини добављачи почели да траже исплате унапријед.

Грчке компаније су, како наводи Франс прес, наставиле да изражавају незадовољство због контроле капитала, уз упозорење да би се ускоро могле суочити са несташицама, ако не буду у стању да попуне своје залихе.